NZa: scherp hoofdlijnenakkoord aan

Volgens de NZa zouden zorgverzekeraars vooraf hun contracteercriteria bekend moeten maken, zo meldt Zorgvisie. Zorgaanbieders zouden meer duidelijkheid moeten geven over hun aanbod en hun voorwaarden. Hiermee kan het contracteerproces sneller verlopen.

Daarnaast heeft het begrip ‘zorgplicht’ nadere invulling nodig. Dat schrijft de NZa in een brief aan minister Schippers, op basis van een evaluatierapport over de contractering van medisch specialistische zorg.

In tegenspraak met de afspraken in het hoofdlijnenakkoord, hebben ziekenhuizen en zorgverzekeraars hun inkoopcontracten niet voor 1 april dit jaar getekend. Wat ook meespeelde bij de vertraging is dat sommigen de uitkomst van onderhandelingen met de ene partij wilden afwachten, alvorens met de volgende partij te gaan praten. Vooral de zbc’s waren not amused: zij kwamen als laatste aan de beurt omdat zorgverzekeraars eerst verzekeraars hun onderhandelingen met de ziekenhuizen wilden afronden. De technische problemen vanwege de overstap naar een nieuw financieringsmodel: DOT zorgproducten in plaats van dbc’s waren voorzien. Daarbij bleek niet volledig helder welke zorg precies binnen de kaders van het hoofdlijnenakkoord valt. Er was vooral discussie over de zogeheten ‘ziekenhuisverplaatste zorg’.

Delen