Occasion top-5

Je hebt niet meer dan duizend euro. Toch wil je heel graag een eigen auto. Hoe pak je dat aan, wat koop je en wat vooral níet? Autojournalist Bart van den Acker zette wat aanbevelingen op een rijtje, mét tips.

Tekst: Bart van den Acker

 

Zeker als je elke maand krap zit, is het belangrijk dat je wat financiële armslag houdt. Als je duizend euro hebt, koop dan geen auto voor meer dan vijfhonderd euro. Je moet namelijk direct Houderschapsbelasting en verzekeringspremie betalen (kan allebei per maand), en ook een grote beurt bij een (vriendelijke) garage is aan te bevelen – zeker als je de onderhoudsgeschiedenis van de auto niet kent. Uit zo’n beurt kan een onverwachte reparatie naar voren komen, maar het zorgt er wel voor dat je de eerstkomende pakweg 10.000 km zorgenvrij kunt rijden.

Als het je om het uiterlijk gaat, kun je voor een auto voor dit bedrag helaas niet echt veeleisend zijn. Krassen en parkeerdeukjes horen erbij. Afhankelijk van de plek moet je met roest wel oppassen. Aan de onderkant van een deur maakt het niet veel uit, maar roest aan dorpels, ophangpunten van de wielophanging of andere vitale delen kan gevaarlijk zijn. Versleten banden zijn te vervangen, scheef afgesleten banden hebben een andere oorzaak en zijn een reden om flink achterdochtig te worden.

Lees verder (pdf).

01S-2015p020-021

Delen