(Ont)regelen – Op de koffie bij de minister

ontregel de zorg

Bijwonen van schrapsessies, opstellen van actieagenda’s, op de koffie bij de minister en zelf initiatieven ontplooien om de regeldruk in de zorg te verminderen en de samenwerking te verbeteren. Het gonst in de zorg van het (ont)regelen. Waar is iedereen druk mee en wat is er al bereikt? Een indruk.

Tekst: Andrea Linschoten

 

Roxanne Vernimmen, psychiater en bestuursvoorzitter van Altrecht, ggz-instelling regio Utrecht, was deelnemer aan de schrapsessies bij VvAA. Als vertegenwoordiger van de psychiaters was zij aanwezig bij het koffiemoment op VWS met minister Bruno Bruins en directeur-generaal Bas van den Dungen, waarin gesproken werd over de vorderingen van (Ont)regel de Zorg.

Vernimmen: “Ik vond de sfeer erg positief en merkte dat de minister het belangrijk vindt om de administratieve lasten te verlagen. Het moet een beweging over langere tijd blijven, het moet niet stoppen na de schrapsessies. Het is ook belangrijk dat de resultaten er werkelijk toe doen voor de zorgprofessional. Voor VWS snijdt het mes aan twee kanten, want als de administratieve lasten verminderen, is het weer plezieriger werken in de zorg en dat zal helpen om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen. Minister Bruins ziet een grote beweging in en tussen sectoren en zegt hierbij de regiefunctie te willen nemen om zowel tempo als resultaat te waarborgen en om alle betrokken partijen in te laten stemmen met het schrappen van bepaalde administratieve regels. Daardoor heb ik er vertrouwen in dat dit proces echt iets gaat betekenen.”

Tijdens de bijeenkomst vroeg Van den Dungen welke iconische administratieve regel er in elke sector geschrapt kan worden. Vernimmen: “Voor de wijkverpleegkundigen was toen net bekend geworden dat de vijfminutenregel gaat vervallen. Chirurgen noemden de time out-procedure. Voor psychiaters is het lastiger om te benoemen wat er uitspringt. Er is wel veel commentaar op het ROMmen, maar als evaluatie met de patiënt of om teams met elkaar te vergelijken is het wel geschikt. Binnen de ggz is een grote verscheidenheid. Nu zitten we met psychiaters om de tafel, maar het is ook belangrijk dat andere zorgverleners in de ggz meedenken over het (ont)regelen van de zorg.”

Één Reactie Reageer zelf

 1. Jan Jacques Michiels
  Geplaatst op 14 april 2018 om 09:50 | Permalink

  Binnen het Platform Obesitas Nederland (PON) en Care for Obesity ouders en kinderen (C.4.O) stuiten wij op 3 verschillende gezondheidswetten: Wet op de Publieke Gezondheidszorg: WPG 2015, Wet op de Jeugdgezondheidszorg: WJG en de reguliere Zorgwet (ZW) for Cure and Care of Diseases van stuk gelopen patienten.
  Deze wetten WPG, WJH en ZW en regelingen etc etc zijn o.i niet goed op elkaar afgestemd en steken elkander te vaak spaken in de wielen met de bekende knelsituaties in kranten berichten. Er is op dit moment nog geen oplossing hoe de gecombineerde life style interventie (GLI) van de PON en C.4.O gefinancierd gaat worden, weer een gevecht op centen? Er zijn veel betere oplosingen om de WPG, JJF en ZW op elkaar af te stemmen in relatie tot de introductie van een goed functionerende EPD.
  Prof Dr Jan Jacques Michiels, MD, PhD
  Goodheart Institute Rotterdam, Antwerpen, Brussels, Europe
  Lid PON namens de Nederlandse Internisten Vereniging
  LandTuinBouwer, Wanroy, Brabant, Benelux