Op woonspreekuur bij Saskia & Jordi
Sinds vier jaar helpen ze Arts en Auto-lezers die worstelen met dilemma’s bij de verbouwing of inrichting van huis of praktijk. Welke vragen zien interieurarchitect Jordy de Reus en interieurstylist Saskia de Ruiter vaak langskomen? Wat zijn veelgemaakte ‘woonfoutjes’? En: waar halen ze hun eigen inspiratie vandaan?
Tekst: Monique Bowman
Hij is één dag in de week verbonden als gastdocent aan de Academy of Architecture (voorheen Academie voor Bouwkunst) in Maastricht. Daarnaast heeft Jordy de Reus sinds vijf jaar een bureau voor architectuur en interieurontwerp. Wat hem opvalt, is dat velen vanwege de torenhoge huizenprijzen besluiten om van hun huidige woning een droomhuis te maken. “Een verbouwing pakt vaak voordeliger uit. Want als je het geluk hebt dat je een huis vindt, dan ben je er meestal nog niet, dan moet je toch nog verbouwen of op zijn minst een keuken of badkamer vernieuwen.”
Lezers die besluiten hun huidige woning te verbouwen, zouden niet altijd automatisch moeten denken aan een aanbouw, vindt Jordy. “Soms knelt het binnen een woning, dan is meer ruimte welkom. Maar de meeste huizen hebben een plattegrond die in grote lijnen klopt, een uitbouw kan dan voor disharmonie zorgen. “Vaak kunnen knelpunten die bewoners ervaren zonder breken wor-den opgelost, is zijn ervaring. “Wanneer ik plannen presenteer, begin ik eerst met de tekening van een uitbouw. Daar wordt meestal enthousiast op gereageerd. En vervolgens verras ik met een alternatief scenario, een interne renovatie. Zo is een kookeiland bijvoorbeeld een veelgehoorde wens waar in een bestaande keuken zelden ruimte voor is. Maar wanneer een keuken naar een andere zijde van een woning wordt verplaatst, verandert de situatie vaak, dan is er opeens wel ruimte voor én een kookeiland en een royale eettafel.”
Lichtplan
Bij negen van de tien verbouwingen vormt een lichtplan de sluitpost. “En dat is echt zonde, want een lichtplan omvat zoveel méér dan een paar spotjes. Zeker in een land als Nederland, waar we toch de helft van het jaar het licht in huis aan hebben.”
Soms weten lezers goed wat ze willen en hebben ze een moodboard samengesteld, bijvoorbeeld op Pinterest, dat is wat hem betreft een pluspunt. “Het is altijd fijn om te zien wat iemands smaak en wensen zijn. Maar een verzameling plaatjes is nog geen architectonisch ontwerp. Een interieur kun je ook niet altijd een-op-een kopiëren, de sfeer moet passen bij een huis.”
Wat betreft ‘woonfoutjes’ wil hij lezers nog op het hart drukken ‘bezint eer ge begint’ als het gaat om het wegbreken van muren. “Zolang kinderen klein zijn, is een grote, open ruimte misschien fijn. Maar zodra het pubers worden, kunnen een wand of en-suitedeuren juist heel welkom zijn.”
Aandacht voor duurzaamheid bij een verbouwing is vanzelfsprekend voor De Reus. “Maar”, benadrukt hij, “voordat je besluit om bijvoorbeeld de cv eruit te breken, moet je wel zeker weten of een huis zonder cv wel goed warm te krijgen is.” Duurzaamheid zoekt hij bij voorkeur in tijdloosheid. “Mijn tip is: sla eens wat oude nummers van Eigen Huis & Interieur open. Sommige interieurs die daar toen in stonden, zouden er ook nú in kunnen staan. Zoek schoonheid niet in steeds wisselende trends, maar in een tijdloos interieur. Dat is ook een vorm van duurzaamheid.”
Praktijkvragen
Stylist Saskia de Ruiter heeft sinds vijf jaar een interieuradviesbureau. Liefhebbers van woonprogramma’s op tv kennen haar misschien ook van gastoptredens in RTL’s Eigen Huis & Tuin. Vanwege haar kennis van de gezondheidszorg – Saskia is verloskundige geweest – zijn ook praktijkhouders bij haar aan het goede adres. “Vooral jonge huisartsen die net een praktijk hebben overgenomen, weten me te vinden. Ze hebben vaak behoefte aan een inrichting met een wat modernere uitstraling.” Ze benadrukt dat een praktijk natuurlijk niet te vergelijken is met een woonhuis. “Het hoeft niet megagezellig te worden, maar wat persoonlijke zaken en een paar planten zorgen al snel voor wat meer sjeu.” En, heel belangrijk aldus de interieurstylist: “Bezuinig niet op meubelen. En houd bij de aanschaf van stoelen in gedachten dat ze óók geschikt moeten zijn voor patiënten met een heel fors postuur.”
Net als Jordy constateert ook Saskia dat een lichtplan vaak een sluitpost vormt. “Terwijl goed licht dat niet kil overkomt en geen schaduw geeft op bureau of behandelbank, juist in een praktijk zo belangrijk is.” Voor spreekkamers adviseert ze 3000 of 4000k ledlampen, voor het privé-interieur 2700k ledlampen, bij voorkeur dimbaar. “Die geven in huis het mooiste licht.”
Trends
Als stylist houdt De Ruiter trends nauwlettend bij. “Maar ik prefereer een interieur met een tijdloos karakter. Trendkleuren verwerk ik liever in accessoires zoals kussens, kaarsen of een vloerkleed.”
Terugkijkend op vier jaar woonadviezen voor Arts en Auto, weet ze dat lezers meestal schrikken van de suggestie een muur weg te breken. “Maar wanneer ik het visualiseer door middel van een 3D-tekening, zijn ze vaak om.” Maar, voegt ze eraan toe: “Ik adviseer ook geregeld een mooie roomdivider, om een balzaal van een kamer juist wat knusser te maken.”
Wat haar altijd weer opvalt? “Dat mensen hun huis vaak veel te vol zetten. Mijn tip is: werk zoveel mogelijk ‘in groepjes’, rangschikken geeft rust. Zet bijvoorbeeld kandelaars of foto’s bij elkaar in een hoekje.” Foto’s doen het ook goed in een collage, aldus Saskia. “Maak eens een selectie op thema, zoals gedenkwaardige momenten. Of ga voor een speels resultaat door foto’s af te drukken in dezelfde tinten, maar ze in verschillend gekleurde lijstjes te doen.”
Naast Pinterest en Instagram adviseert ze tijdschriften voor het opdoen van ideeën. “Daar staat vaak ook de nodige product- en verkoopinformatie bij, altijd handig.” Haar eigen inspiratie haalt ze geregeld uit de natuur, verklapt de interieurstylist. “Kijk tijdens een wandeling over het strand of door het bos eens goed rond, daar zijn de mooiste kleurencombi’s te vinden.” Ze vertelt ook nieuwe ideeën op te doen tijdens vakanties. In het buitenland loopt De Ruiter dan ook steevast hotels, restaurants en cafés binnen. “On-langs nog heb ik op vakantie in Italië in een proeflokaal lampen zien hangen waar ik al heel lang naar op zoek was.”