Opera – St Louis Blues

In 1939 vertrekt het passagiersschip de St. Louis vanuit de haven van Hamburg naar Havana, met aan boord 937 joodse passagiers die op Cuba een inreisvisum voor de Verenigde Staten hopen te bemachtigen.

Hun euforie slaat echter om in deceptie: Cuba, de VS, Canada en Zuid-Amerika sluiten hun grenzen voor vluchtelingen. Na twee weken ronddobberen keert de St. Louis terug naar Europa, met – voor de meeste opvarenden – alle gruwelijke gevolgen van dien. 

In het kader van 75 jaar Vrijheid is van 10 tot en met 15 september in Musis St Louis Blues te bezien, een Nederlandstalige opera die is gebaseerd op de ware gebeurtenissen van de bootvluchtelingen van destijds. Op indringende wijze wordt de huidige omgang met bootvluchtelingen aan de kaak gesteld. In hoeverre hebben we eigenlijk geleerd van de Tweede Wereldoorlog? Of blijft medemenselijkheid nog steeds ‘een brug te ver’?

Opera St Louis Blues – Musis Arnhem, acht voorstellingen van 10 t/m 15 september (met in het weekend ook matinees), musisenstadstheater.nl 

Delen