Op twee wielen – De Krijger

Voor Ronald de Krijger (48), patholoog in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en UMC Utrecht/Prinses Máxima Centrum in Utrecht, is fietsen een way of life. 

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Marco de Swart/DB

04-2015p073a“Ik fiets vier dagen per week 34 km per dag, van Rotterdam naar Delft en weer terug. In de stad is de fiets gewoon sneller en ik ben lekker buiten. Ook is het een goede training om mijn basisconditie op peil te houden.

Ik maak flink wat kilometers op de fiets, zeker 10.000 per jaar. Vijftien jaar geleden kocht ik een racefiets en begon ik toertochten te rijden, in Nederland en ook in het buitenland. Ik vind het leuk om me te meten met anderen. Ik reed Luik-Bastenaken-Luik, de Marmotte en de Dolomieten-marathon. Vooral die laatste twee waren een enorme uitdaging, daar heb ik veel voor getraind.

De volgende lange tocht staat al op het programma, ik hou wel van uitdagingen. Komende zomer ga ik de Tour de France rijden, met een groep van 40 man. We rijden hetzelfde programma als de profs, alleen steeds een dag eerder. Dan heb je het toch over zo’n 3500 km in drie weken. Vervoer, verblijf, een bezemwagen en technische ondersteuning, alles is geregeld. Het enige wat ik hoef te doen is fietsen, eten en slapen. Vooral veel slapen, want het wordt erg zwaar. Het is een druk programma, met weinig tijd voor andere zaken. Het zal voor het eerst zijn dat ik de Tour niet uitgebreid op televisie volg. Maar dat heb ik er wel voor over.”

Delen