Oud regime lijfrente

Aan het einde van het jaar komen weer veel lijfrentepolissen tot uitkering. Polissen van het oude regime bieden veel mogelijkheden.

Lijfrentepolissen die onder het oude fiscale regime (tot 16 oktober 1990 bij periodieke betaling) zijn gesloten, bieden verschillende mogelijkheden om de uitkering creatief te besteden. Volgens Rik van de Veen, financieel planner bij VvAA, zijn veel mensen zich onvoldoende bewust van de bestaande opties. Zo kan de polis worden uitgekeerd in contanten, kan er direct worden afgerekend met de fiscus, of kan een direct ingaande lijfrente worden aangekocht bij een bank of verzekeraar. Maar ook schenken of uitstellen van de uitkering is mogelijk.

Van de Veen wijst erop dat kiezen voor het hoogste rendement niet de meest voordelige keuze hoeft te zijn: “Het aankopen van een direct ingaande lijfrente bijvoorbeeld geeft met name bij banken een hoger rendement, maar mensen beseffen vaak niet welke mogelijkheden ze dan kwijtraken. Het is daarom verstandig als men zich goed laat voorlichten.”

VvAA werkt met nettotarieven, dat wil zeggen dat VvAA geen provisie krijgt van banken en verzekeringsmaatschappijen. Van de Veen: “Deze provisie komt de klant ten goede en in plaats daarvan krijgt hij van ons een eenmalige declaratie. Vooral bij grotere koopsommen levert dit financieel voordeel op.”

Voor advies over uw lijfrentepolis kunt u contact opnemen met VvAA afdeling Financiële Planning, te bereiken via VvAA ledenservice: 030 247 47 89 of ledenservice@vvaa.nl.

Delen