Over de grens – Frankrijk

Ivon Lucas (23, eerstejaars hbo verpleegkunde) was in juni bij het evenement Alpe d’HuZes. Studenten en docenten van de opleiding fysiotherapie van Zuyd Hogeschool uit Heerlen boden daar ook dit jaar weer medische assistentie voor deelnemers die de beruchte berg Alpe d’Huez beklommen ten bate van de kankerbestrijding.

Tekst: Wout de Bruijne

 

Waarom Alpe d’HuZes?

Drie jaar geleden was ik ook al bij dit evenement. Ik studeerde toen fysiotherapie en maakte deel uit van het medische team van Zuyd Hogeschool uit Heerlen. Wij waren er voor de verzorging van de deelnemers. Dit jaar kreeg ik gezien mijn eerdere studie – want ik ben nu verpleegkundige in opleiding bij Zuyd Hogeschool – opnieuw de kans mee te gaan; ik heb er geen seconde over getwijfeld. Het had destijds allemaal veel indruk op me gemaakt en ik wilde het graag nog eens meemaken. Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor al die mensen die de strijd met de berg aangaan voor het goede doel. De sfeer en de band tussen de deelnemers onderling vond ik toen onvergetelijk. En dit jaar was dat weer net zo.

Wat heb je er geleerd?

Kanker heeft een enorme impact op het leven van patiënten en hun omgeving. Je hoort van deelnemers waarom ze  meefietsen of -lopen en dat zijn indrukwekkende verhalen. Ook de kracht en bezieling die er van alle betrokkenen uitgaat, heeft diepe indruk op me gemaakt. Als student fysiotherapie heb ik drie jaar geleden vooral gemasseerd; ditmaal heb ik blaren en wonden verzorgd en veel geleerd van het af en toe meekijken met artsen.

Heb je wat van de omgeving gezien?

Omdat ik graag wilde weten wat de deelnemers ervaren als ze de berg opgaan, ben ik tweemaal naar boven gelopen. Drie jaar geleden heb ik de klim ook eens met de fiets gemaakt, maar dat viel me tegen. Ik heb dan ook veel respect voor de deelnemers. Gelukkig had ik dit keer ook nog wat energie over om rond te kijken, want de vergezichten in de Alpen zijn adembenemend.

Zou je anderen dit aanraden?

Het is een heel mooi evenement voor een goed doel, dus ik raad het anderen zeker aan. De saamhorigheid die je er voelt is ongelooflijk, je zou dat zelf eens moeten ervaren.

Delen