Overal online colleges volgen

Hoorcolleges kun je prima met de laptop op schoot vanuit je bed bekijken: steeds meer studies zetten hun colleges online. Toch leidt dat niet tot lege collegezalen en staat een meer interactieve vorm van onderwijs in Nederland nog in de kinderschoenen. Maar achter de schermen bruist en borrelt het.

Tekst: Anouk Brinkman | Beeld Het Wonderlab

“Ik zie bijna alle colleges twee keer. Tijdens de hoorcolleges maak ik aantekeningen, maar thuis begin ik de stof eigenlijk pas te verwerken. Dan is het handig om sommige stukjes nog eens terug te kunnen kijken.” Claudia Berends is tweedejaars geneeskundestudent aan de Universiteit van Amsterdam en duidelijk blij met de mogelijkheid om online colleges te bekijken. Maar hoorcolleges skippen, dat is er niet bij. “Het is toch fijn om vragen te kunnen stellen aan de docent. Ik ga er eigenlijk altijd wel naartoe. Dat geldt volgens mij voor de meeste studenten.”

Weblectures, webcolleges, online colleges: welke naam je er ook aan geeft, steeds meer universiteiten en hogescholen in Nederland bieden deze service. Een service, want over het algemeen gaat het om lesmateriaal ter ondersteuning van het reguliere onderwijs. Zo ook bij de opleiding Fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam. “Onze hoorcolleges zitten behoorlijk vol”, vertelt programmamanager Jesse Aarden. “Zeker in het eerste jaar moeten hoorcolleges twee keer worden gedraaid om alle studenten te voorzien. Bijna alle studenten bekijken daarnaast ook nog de webcolleges, met een piek vlak voor de tentamens.”

Lees verder (pdf).

02s-2014p010-012

Delen