Peter van den Berg (1963-2019)

Op 26 januari overleed op 55-jarige leeftijd Peter van den Berg, neuroloog bij het Isala in Zwolle. Hij was een gedreven vakman met veel humor.

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Geert Mantel

 

Als hem werd gevraagd waarom hij neuroloog was geworden, grapte Peter van den Berg dat hij ‘niets anders kon’. Maar in de praktijk van alledag was hij actief op allerlei gebied. Hij had diverse bestuursfuncties, was B-opleider en in zijn vrije tijd was hij onder meer hockeycoach bij de jeugd.

Peter van den Berg werd geboren in Abadan, Iran, toen nog Perzië. Zijn ouders waren veel in het buitenland vanwege zijn vaders baan bij Shell. De familie woonde later ook nog op Curaçao en in Venezuela.

Toen Peter elf was, vestigde het gezin zich in Nederland. Na zijn middelbareschooltijd in Heemstede studeerde hij vanaf 1982 geneeskunde in Amsterdam en specialiseerde hij zich in Nijmegen tot neuroloog. Het was begin jaren negentig lastig om werk te vinden en daarom werkte Van den Berg vanaf 1991 enige tijd als agnio in Haarlem en daarna in het AMC Amsterdam.

In 2000 startte hij als neuroloog in Isala Zwolle met als aandachtsgebied patiënten met een beroerte. Hij werkte er onder anderen samen met neuroloog Aja Otten. “Peter had enorm veel humor”, herinnert zij zich, “we hebben vaak gelachen. Maar hij was tegelijk een gedreven vakman vol plannen en met een brede visie op de toekomst van het ziekenhuis.”

Hij stortte zich met toewijding op de hoofdpijnzorg

Met zijn kennis en aanpak op het gebied van beroertes zette Van den Berg Isala Zwolle volgens collega Otten op de kaart. “Omdat Peter en enkele interventieradiologen namens Isala meededen aan de zogenaamde Mr Clean-trial, schreven we een beetje mee aan de geschiedenis in de neurovasculaire behandeling. Bij dit Nederlandse initiatief werd voor het eerst de effectiviteit aangetoond van de intra-arteriële behandeling van het herseninfarct. Isala kon daarop voortborduren en is nu een neurovasculair centrum, iets dat niet ieder ziekenhuis kan claimen.”

Peter van den Berg hield zich ook bezig met behandelingen van hoofdpijn en migraine. Daarvoor had hij in Zwolle een hoofdpijnpoli opgezet en was hij ‘een van de meest actieve’ bestuursleden van de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra (VNH). In het In Memoriam op de site van de VNH wordt Van den Berg een zeer innemend en dynamisch persoon genoemd, ‘die zich met toewijding stortte op alle aspecten van de hoofdpijnzorg’.

Tijdens de zomervakantie van 2017 in zijn geliefde Amerika, waar hij was met zijn vrouw en twee kinderen, werd Peter van den Berg ernstig ziek. Hij bleek een hersentumor te hebben en moest nog in Amerika worden geopereerd. Na bijna twee maanden kon hij pas naar huis, maar niet meer naar zijn werk, zijn collega’s en patiënten.

Delen