Pierre Passage (1956-2019)

Op 15 augustus overleed tijdens zijn vakantie in Turkije op 63-jarige leeftijd Pierre Passage, huisarts in Kerkrade. “Hij was zo’n echt ouderwetse dokter, in de goede zin.” 

Tekst: Wout de Bruijne

Pierre Passage groeit op in Heer, een plaatsje in Limburg dat later opgeslokt wordt door Maastricht. Zijn inspiratie om voor een beroep in de geneeskunde te kiezen, komt voor zover bekend niet uit de directe familie. Zijn vader is beroepsmilitair en heeft enige jaren voor de geboorte van Pierre in de Korea-oorlog gevochten.  

Als Pierre Passage 17 jaar is, gaat hij op kamers in Amsterdam om medicijnen te studeren. Als basisarts gaat hij na zijn studie aan de slag op een booreiland in de Noordzee. Na een half jaar volgt hij toch zijn hart: hij wil chirurg worden. 

Als aios werkt Passage in het St.Jozefziekenhuis in Kerkrade. In die plaats ontmoet hij huisarts Drenth. Die suggereert hem om een éénjarige opleiding tot huisarts te volgen en bij hem in zijn praktijk in Kerkrade te komen. Passage volgt het advies op en krijgt daar geen spijt van. In 1981 neemt hij de praktijk – later Medisch Centrum Wijngracht gedoopt – over en zal er de rest van zijn carrière blijven werken. 

Pierre en zijn vrouw Marlou krijgen twee dochters. Dochter Chantalle is blijkbaar zowel door haar opa als haar vader beïnvloed: zij wordt hospik in het leger. Oudste dochter Danique treedt ook in de voetsporen van haar vader en is enige tijd geleden toegetreden tot MC Wijngracht. “Mijn vader was echt zo’n ouderwetse dokter, in de goede zin”, zegt Danique Passage. “Zo eentje die elke dag om precies zeven uur ’s ochtends begon met een inloopspreekuur. 

‘Een man vol passie voor zijn praktijk en voor zijn mooie vak’

Een huisarts die alle namen en gezichten van zijn patiënten en hun familieleden kende en het nooit moe was hen met raad en daad bij te staan. Een man vol passie voor zijn praktijk en voor zijn mooie vak.”

Pierre Passage heeft ook een passie voor opleiden. Hij staat bekend om zijn vakkennis en vindt het fijn om die kennis met zijn studenten uit te wisselen en leert andersom ook graag van hen. Hij houdt zichzelf goed op de hoogte van de laatste medische ontwikkelingen door het lezen van vakliteratuur en deel te nemen aan nascholingen en waar hij geregeld ook een van de sprekers is.

Altijd sportief en een harde werker geweest, wil Passage het rond zijn 63ste wat rustiger aan gaan doen om te genieten van zijn pensioen. Hij is ook vaker vermoeid. Tijdens de vakantie met zijn vrouw afgelopen augustus in Turkije, overlijdt Pierre Passage in zijn slaap, waarschijnlijk als gevolg van een hartstilstand. 

Delen