Podcasttips

Lees hier alle ingezonden podcasttips

Tessa Backhuijs, 37 jaar sportmedisch specialist 

  1. Europa draait door – Tim de Wit, ARend Jan Boekenstein 
  2. De Vogelspotcast – Arjan Dwarshuis en Gisbert 
  3. Sisyphus – NTR 
  4. De Rode Lantaarn 
  5. Live Slow Ride Fast 

Harm Geers, apotheker

Martinette Derkesen-Muller, orthodontist

  1. De brand in het landhuis -mijn eerste podcastserie, heel goed en leuk en spannend gemaakt
  2. Duolingo podcast Spanish – ik ben eind mei 2020 Spaans gaan leren met Duolingo. De podcasts zijn niet te moeilijk Spaans en de verhalen gaan allemaal over bijzondere mensen waarvan de levensloop door toevalligheden, incidenten een bijzondere wending heeft genomen. Schitterend gemaakt en heel leerzaam.
  3. De man en de maan – heel boeiend over 2 gedreven wetenschappers, die hun droom najagen om een satelliet op de achterkant van de maan te plaatsen.
  4. De Blankenberge tapes – waargebeurd en spannend.
  5. De Deventer mediazaak: ongelooflijk wat daar gebeurd is. Spannend.
  6. KoffieCo: podcast met medisch specialisten. 
  7. Onbehaarde apen: informatieve wetenschappelijk podcasts van NRC

Conchita Alegre Gil, tolk

  1. Moord op Patrick -Beluisterd tijdens de overtocht op een containerschip van Barcelona naar Buenos Aires, in het najaar van 2019. Intrigerende zaak en zeer spannend gebracht. En dat tegen de achtergrond van een eindeloze oceaan en de rust van de leegte vol geluk.
  2. De man en de Maan – Beluisterd tijdens lange wandelingen in Wijk aan Zee. Geweldige podcast over een ruimtevaartproject. Maar eigenlijk is communicatie het onderwerp. Communicatie tussen culturen. Heel mooi, humoristisch en frisse podcast
  3. Daders – Elegante en openhartige gesprekken met (ex-)criminelen. Hun intelligente kijk op de eigen psyche is fascinerend.

N. Kamstra, verpleegkundige

  • Podnataal van Simone Wijnands. Ik ben gestart met luisteren tijdens de vele wandelingen in mijn herstelperiode na een lang ziekteproces. Eerst 1 maar wilde al snel alle afleveringen luisteren. Bekende en onbekende vrouwen vertellen over hun ervaringen rondom de bevalling.  Simone zelf heeft een hele rustige stem en is heel respectvol en niet oordelend. Het verhaal vloeit heel natuurlijk. Ik denk dat de verhalen heel herkenbaar zijn voor veel vrouwen, het ze kan sterken in hun gevoel en misschien vertrouwen kan geven ipv angst. Ik zelf vond het heel waardevol om mee te gaan in de gedachten wereld van de zwangere vrouw en weer te beseffen  hoe belangrijk bejegening en uitleg is  van een zorgverlener.

Tamara Mulder, psychiater

Ad van Gils, radioloog

  1. The History of the Great War van Wesley Livesay Een podcast zoals een podcast moet zijn. Grondige analyse door Wesley Livesay van de “Urkatastrophe”. Boeiend en enthousiast verteld. Een must voor iedereen die de twintigste en eenentwintigste eeuw wil begrijpen. Voor mij aanleiding om meer te lezen over de eerste wereldoorlog. Literatuur hierover lijkt onuitputtelijk te zijn. Ook een stimulans om musea en bijzonder plaatsen te gaan bezoeken: Museum “In Flanders Fields” in Ieper, het Talbothouse in Poperinge, Kasteel Amerongen en Huis Doorn. Belangrijkste inzicht voor mij: De eerste wereldoorlog eindigde in 1922 en de tweede wereldoorlog begon in 1923.
  2. Revolusi door David van Reybrouck – Ook deze serie podcast berust op grondig onderzoek en bevat veel waar ik nog nooit van gehoord had. Een belg houdt ons een spiegel voor en maakt duidelijk dat ons, althans mijn, geschiedenisonderricht, bewust of onbewust, veel lacunes bevatte. Na de podcast onmiddelijk het boek met dezelfde titel aangeschaft.
  3. West Cork van Jennifer Ford en Sam Bungey. Neem plaats op de stoel van de rechter in een waargebeurd verhaal over ‘De moord’. In county West Cork in Ierland is moord een ongekend fenomeen, totdat een welgestelde francaise bij haar vakantiehuis in West Cork op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Twintig jaar lang wordt er tevergeefs onderzoek verricht naar de dader. West Cork is sindsdien nooit meer hetzelde geweest. Ik ga het verhaal niet verklappen, maar je kunt niet stoppen met luisteren.
  4. De Bourgondiers door Bart van Loo. Bijzondere muziek omgeven door de geschiedenis van het onstaan van de Nederlanden. Bart van Loo is een meesterverteller. De beste geschiedenisleraar die je nooit hebt gehad.
  5. The Daily – Dagelijkse podcast van de New York Times met Michael Babaro. Bijna altijd hoogstaande journalistiek. De manier van vragen stellen door Michael Babaro is fenomenaal. Ik wou dat ik zo kon interviewen. De ochtendkrant via de radio. Op zondag zijn er extra lange podcasts met achtergrondverhalen. Een uitschieter is “The woman who made van Gogh”. Van een amerikaan krijg je het bijzonder verhaal te horen over Jo van Gogh-Bonger, in Nederland ten onrechte nauwelijks bekend.
  6. My dad wrote a porno -Jamie Morton en zijn vrienden lezen en analyseren, Belinda blinked. Erotsiche literatuur geschreven door de vader van Jamie, pseudoniem Rocky Flintstone. Iedereen zou zich doodschamen maar Jamie niet. Voor de liefhebber van Engelse humor. Hilarisch, vooral de woordkeuze. Niet in de auto luisteren, u bent gewaarschuwd. Er komt zelfs een Nederlandse voorstelling. Jammer genoeg wordt het op het einde wat langdradig.

Sanne Goosen, fysiotherapeut

  • De Tumor Tapes (Bnn vara) van Lex Uiting en vriendin Suzanne, die baarmoederhalskanker blijkt te hebben. Ze nemen je mee in al hun emotionele beslismomenten waar ze voor komen te staan, intiem! Daarnaast roepen ze alle vrouwen op toch echt dat bevolkingsonderzoek (uitstrijkje) te gaan doen, aangezien 44 procent dit niet doet.
  • Bob en El Tarangu (npo / radio 1) – Twee podcasts van dezelfde makers (audiocollectief Schik) over tTwee verschillende verhalen: Bob over een dementerende vrouw die haar liefde van vroeger zo mist, heel fragiel en intiem, zo mooi!;
  • De Blankenberge tapes (radio 1/ npo) – Eenmaal gestart met deze wil je niet meer stoppen. Superspannend verhaal, in het begin weet je nog niet wat de verhaallijnen met elkaar van doen hebben, maar dan…. 

Marleen van de Poll, ICN verpleegkundige

  • Zwarte muisjes van Maarten Dallinga. Deze serie van 5 afleveringen maakt bespreekbaar hoe het is om niet op een roze wolk terecht te komen na een bevalling maar in een groot zwart gat als gevolg van bv. een PTSS, postnatale  psychose en ander psychisch leed. Het is nog steeds een groot taboe om te praten over psychisch leed en het wordt tijd dat daar veel meer aandacht voor is. 1 tot 3 procent van de vrouwen krijgt te maken met PTSS en 1:7 vrouwen ervaart de bevalling traumatisch en 30 procent van de ouders van ex prematuren krijgt te maken met stress gerelateerde verschijnselen. Het bijzondere van deze podcast is dat het door middel van interviews met ouders gemaakt is.

Ed Berends, huisarts

Frank Hoozemans, fysiotherapeut
Paul de Beurs, psychiater (n.p.)

  • Is het leven een 7? – Een serie podcasts naar aanleiding van het gelijknamige boek. Een gesprek tussen zoon Derek (psycholoog / onderzoeker Trimbos) en vader Paul de Beurs (psychiater) met praktische huis-tuin-en keuken adviezen te gebruiken in het dagelijks leven. Niet alleen voor patiënten!
    Paul de Beurs: De Podcastserie is in feite de grootste ‘concurrent’ van het boek en inmiddels meer dan 44.000 keer beluisterd en de reden dat wij ook een audioboek hebben ingesproken. De Podcasts zijn gratis te beluisteren via alle bekende kanalen en ook via de site van Boom uitgeverij.

Karin Overbeek, Expert Diëtetiek

  • ParkinsonNet-podcasts – een reeks podcasts waarin zorgverleners van verschillende discipline’s een  actueel onderzoek bespreken; en daardoor een vertaling van de wetenschap naar de praktijk maken. Mensen met parkinson/ atypisch parkinsonismen en hun naasten krijgen door de podcasts een inkijk in de actuele wetenschap en behandelmogelijkheden. De podcasts worden ook ingezet bij de bespreking van onderwerpen in de multidisciplinaire overleggen van het ParkinsonNet in de regio’s .Hierdoor kan de samenwerking van de discipline’s in de parkinsonzorg verbeteren.

Dirk Houtma

  • This American Life is een wekelijkse podcast met een wisselend thema waar een uur verschillende verhalen over worden verteld door verschillende mensen en is elke week weer een verbazingwekkende parel.

Gerie van de Vlekkert, Oefentherapeut

  • De podcastpsycholoog – Marissa van der Sluis spreekt met vakgenoten over allerlei psychologische onderwerpen.
  • Stoorzender – Jeroen en Claire (ervaringsdeskundige)  spreken met patiënten en ervaringsdeskundigen. Wat betekent een bepaalde diagnose.

Ik vind dat deze elkaar op hun eigen manier mooi aanvullen, raad het ook wel eens patiënten aan.

  • En dan zitten er soms juweeltjes tussen Van Twee Kanten, waarin 2 mensen rond het thema waarin ze beiden betrokken zijn hun eigen verhaal vertellen , apart van elkaar (de Volkskrant).
  • En voor de luchtigheid Echt Gebeurd: korte verhalen rond persoonlijke belevenissen van diverse mensen.

Mieke Reijs, dierenarts

  • Groene Oren – 8-delige podcastserie van Staatsbosbeheer. Chris Bajema interviewt dieren en bomen die in Nederland voorkomen, zoals de zandhagedis, het gentiaanblauwtje, de eik, de rode Amerikaanse rivierkreeft. De dieren en bomen worden gespeeld door bekende acteurs en cabaretiers. Zij weten vooraf niet welke vragen gesteld worden, maar zijn van tevoren door een boswachter bijgepraat over het dier of de boom die ze spelen. Het zijn interviews met veel humor (ik heb in mijn eentje hardop zitten lachen), maar ook informatief. Elke aflevering vertelt een ecoloog of boswachter kort nog iets extra’s over de gast.

Jules Claus, neuroloog

  • 3×7 Bij de dokter – (Podcast over een ziektebeeld binnen de kindergeneeskunde bedoeld als aanvullende informatie voor dat wat misschien in de spreekkamer niet in een keer duidelijk is geworden. Met kind en ouder gaan Gerdine Kamp (kinderarts Tergooi) en Lotte Heijerman (arts-assistent kindergeneeskunde Spaarne) in gesprek over een ziektebeeld binnen de kindergeneeskunde. Dit doen zij middels een vast format namelijk 7 vragen, 7 antwoorden en 7 tips. Op deze manier wordt binnen 20 minuten een ziektebeeld besproken en komt de ervaring van het kind en de ouder naar voren. Dit is de eerste podcast waarin specialist en patiënt samen in gesprek gaan over een ziektebeeld. Enerzijds wordt de luisteraar voorzien van medische feiten en anderszins geeft het de luisteraars een inkijkje in de beleving van kind en ouder.

Femke Veldman, Marco Krukerink, Linn Dobrowolski Tessa Dijksman

  • Huisartspodcast – Met veel plezier maken wij sinds 3 jaar podcasts speciaal voor huisartsen. Onze podcasts gaan over relevante, huisartsgeneeskundige onderwerpen, zoals huilbaby’s, astmamedicatie, BPPD, kleine kwalen & de overgang. In +/- 30 min luister je mee naar geanimeerde interviews tussen huisartsen en experts, die je meteen kunt toepassen in de praktijk!

Sonja Kramer, Leefstijlcoach

  • ACT & Leefstijl (vanaf januari 2022) – Leefstijl veranderen is moeilijk. We weten wat we moeten doen om gezond te leven maar we doen het niet. Veel mensen zitten vast in hardnekkige gedragspatronen en hebben al van alles geprobeerd om dit te doorbreken. Professionals adviseren, analyseren en proberen het probleem van hun cliënten op te lossen. Vaak tevergeefs. Het leefstijlprobleem in Nederland wordt ieder jaar groter.

    De enige manier om duurzaam gedrag te veranderen is een alternatieve aanpak waarbij de focus niet ligt op het oplossen van het probleem van de cliënt (klacht-probleemmodel) maar op een gezondheid-waardenmodel. In dit model maken we gebruik van ACT (Acceptance and Commitment Therapy/Training) waarmee professionals de mentale flexibiliteit van hun cliënten vergroten. Mensen die mentaal flexibel zijn, handelen op basis van hun persoonlijke waarden en blijven dit doen, zelfs als ze uitgedaagd worden door lastige situaties en vervelende innerlijke ervaringen.

    Psycholoog en Trainer Dr. Heidi Stiegelis en Leefstijlcoach Sonja Kramer slaan de brug tussen wetenschap en praktijk en laten zien hoe je de vaardigheden traint om mentale flexibiliteit te vergroten. Wij nemen je mee in de wereld van gedragsverandering met behulp van ACT en beantwoorden vragen van luisteraars.

Delen