Pompoenomelet
Kees Boer (70, gepensioneerd gynaecoloog/perinatoloog AMC, tevens fijnschilder en auteur, zie kees4arts.nl)is dagelijks in de keuken te vinden. Geregeld zet hij pompoen op het menu, een van zijn favoriete groenten die ook aan de orde komt in een voedings- en kookboek dat hij schreef voor onder meer (aanstaande) zwangeren, kraamvrouwen en jonge kinderen.
Tekst: Monique Bowman | Beeld: Herbert Wiggerman/DB
“Met een vrouw die nog volop aan het werk is als internist, ben ik degene die voor het eten zorgt. Vleesgerechten komen bij ons niet meer op tafel, wél veel vis en vegetarische schotels. Meestal kook ik op gevoel. Als we gasten te eten krijgen, kijk ik ook wel in kookboeken zoals die van Ottolenghi, maar Jamie Oliver is mijn favoriet. Ik zoek ook steeds vaker op internet. Het recept van deze omelet met pompoen heb ik niet uit ons voedingsboek, maar speciaal bedacht voor Arts en Auto. Aangezien kleuren een belangrijke rol spelen bij smaakbeleving, heb ik er paprika aan toegevoegd. Want het oog wil ook wat.”
Pompoenomelet met koriander en paprika
- 500 gram geschilde flespompoen
- 4 middelgrote eieren
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 1 eetlepel sesamolie
- ½ zoete puntpaprika
- handvol grofgehakte koriander
- teen verse knoflook
- olijfolie
- zeezout uit de molen
Bereiding
Snij de bovenste helft van de flespompoen in vijf dunne plakken van een ½ cm. Gaar deze voor in de magnetron (circa 3½ min./900 Watt). Snij de resterende (nog rauwe) pompoen in kleine blokjes; pureer deze met de sesamolie, een eetlepel olijfolie en vier eieren met een staafmixer tot een glad mengsel. Snij de puntpaprika in piepkleine blokjes. Leg 1/3 apart; voeg de rest toe aan het ei-pompoenmengsel. Hak de koriander. Leg ook hiervan wat opzij en voeg de rest toe aan het eimengsel. Knijp de knoflook uit in het mengsel; bewaar het overblijfsel in de knoflookpers voor het bakdeel. Voeg zout toe.
Vet een koekenpan (30 cm ø) in met wat olijfolie of wat boter en olijfolie. Wrijf de pan in met het knoflookrestant, voeg er een draai zeezout aan toe en bak hierin de pijnboompitten en de pompoenplakken goudgeel op laag vuur. Hou dit apart, verwijder de knoflookresten en vet de koekenpan eventueel opnieuw wat in, verhit hem voor, draai het vuur laag en bak het ei-pompoenmengsel onder een spatdeksel. Check na enige minuten of het oppervlak al wat droogvalt en leg dan hierin de plakken pompoen, garneer met de koriander en paprikablokjes en laat verder garen. Serveer met noedels, pasta of aardappels.
Wijntip Han Sjakes
Er is veel belangstelling voor biologische wijn. Er wórdt dan ook wat afgespoten in de wijngaarden. Natuurlijke wijn of vin nature staat eveneens in de picture. Natuurwijn is een soort bio extra streng. Niet alleen chemische bestrijdingsmiddelen zijn taboe, ook elke kunstmatige ingreep in de wijnkelder wordt afgewezen.
Voor- en tegenstanders kunnen elkaar flink in de haren vliegen. Natuurwijn bestaat niet, zeggen de critici, want: ‘de natuur maakt azijn, geen wijn’. Grootste strijdpunt is het gebruik van zwavel om de wijn tijdens de productie én in de fles te conserveren. Wijn maken zonder zwavel is erg moeilijk, het kan onsmakelijke resultaten opleveren.
Maar hij kan óók heel erg lekker zijn (zie tip). Smaakt wijn zonder sulfiet anders? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Ik heb de indruk dat het hem leven-diger en verteerbaarder maakt. Of ik Neleman natuurwijn mag noemen, is trouwens de vraag. Ik vermoed dat hij twee andere ‘natuurwijnwetten’ overtreedt: fabrieksgist gebruiken en intensief filteren. Van mij mag het hoor. Mogelijk heeft het juist bijgedragen aan het indrukwekkende resultaat. De omelet heb ik evenmin horen klagen.
Neleman Navarra Garnacha Sulfietvrij 2015 Expressief aromatisch. Uiterst fris, energiek, schoon en sappig fruit dat doet denken aan aardbeien, met een pittige, bessige afdronk. Bio én vega gecertificeerd. Was álle zwavelvrije wijn maar zo lekker (neleman.org, € 10,50).