Portret van identiteit

Hoe komt het dat de Nederlandse portretfotografie internationaal in zo’n hoog aanzien staat? De tentoonstelling Dutch Identity – Nederlandse portretfotografie NU in De Fundatie in Zwolle geeft antwoord op die vraag.

Te zien zijn ruim honderd foto’s van hedendaagse vaderlandse topfotografen. In een tijd dat iedereen portretten of selfies met zijn mobiele telefoon maakt, laat deze tentoonstelling zien dat een portret veel meer kan zijn dan een willekeurige momentopname.

De huidige portretfotografie komt voort uit de oude Nederlandse portrettraditie. Vroeger werd het model realistisch weergegeven en door toevoeging van attributen werd de sociale status getoond. Tegenwoordig heeft het fotoportret vele verschijningsvormen; behalve dat de fotograaf een weergave van de werkelijkheid kan vastleggen, kan hij het portret ook ensceneren volgens eigen concept. Dutch Identity toont werk van 25 vooraanstaande hedendaagse portretfotografen, onder wie Anton Corbijn, Rineke Dijkstra, Hellen van Meene en Erwin Olaf.

Dutch Identity  – Nederlandse portretfotografie NU, Museum De Fundatie, Zwolle, 16 januari t/m 17 april. museumdefundatie.nl

 

 

Delen