Praktijk aan huis – psychiater Wim Bisschops

Kinder- en jeugdpsychiater Wim Bisschops (63) woont en werkt al bijna dertig jaar onder één dak. Dat hij hierdoorzijn kinderen van dichtbij heeft zien opgroeien, vindt hij erg waardevol.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Marcel van Hoorn

“Onze woning dateert uit 1986 en is ontworpen door Bert Dirrix. Deze architect won in 1990 de Prix de Rome en werd in 2015 uitgeroepen tot architect van het jaar. Bert heeft ons huis zo getekend dat ieders privacy gewaarborgd is. Patiënten zien we vanuit het woongedeelte niet, er is een aparte praktijkingang, en over en weer hoor je niets omdat alleen de trappenhuizen aan elkaar grenzen. Er is wel een tussendeur, maar onze kinderen wisten al van jongs af aan dat ze pappa niet mochten storen wanneer die deur dicht zat.

‘Patiënten ervaren het hier als persoonlijker’

Ik werk één dag per week in een ziekenhuis en drie dagen aan huis. Wanneer je werk elders is, kun je dankzij de reistijd letterlijk afstand nemen. Hier lopen werk en privé meer door elkaar, ik sla nooit echt de deur achter me dicht, ook al omdat de zakelijke post hier op de mat valt. Desondanks zitten er wat mij betreft meer voor- dan nadelen aan een praktijk aan huis. Als er uitval is, drink ik even een kop koffie in de tuin. En vroeger at ik tussen de middag altijd een boterham met onze kinderen. Ze waren constant in de buurt, ik heb ze van dichtbij kunnen zien opgroeien. Dat was voor mij heel belangrijk.

Ook patiënten prefereren deze opzet. Ik hoor geregeld van ouders dat ze een afspraak hier als prettiger en persoonlijker ervaren dan een bezoek aan een instelling.”

101652b-01

Delen