Pyrrusoverwinning

Heel mooi dat Edith Schippers (VWS) SOS-arts verbiedt op de website het woord huisarts te gebruiken. De tekst ‘De huisarts komt weer bij u thuis als u het wilt’ kwam ter discussie te staan omdat PvdA-Kamerlid Attje Kuiken deze in Kamervragen had bestempeld als misleidende voorlichting. Dit is in lijn met de nieuwe beleidsregel van de Nederlandse Zorgautoriteit die stelt dat iemand zich alleen huisarts mag noemen als hij als zodanig in het register van de HVRC staat ingeschreven. De zorg op afroep die SOS-arts levert, moet wel door een arts worden geboden, maar dit hoeft geen huisarts te zijn.

Heel mooi dus. Maar levert het ook iets op? Ik betwijfel het. Internet is levenslang. De tekst die nu moet worden verwijderd, blijft ‘in cache’ en op internetfora gewoon hangen. En de beeldvorming dat de SOS-arts gelijkstaat aan de huisarts, blijft daarmee op heel veel plaatsen in stand voor de onoplettende lezer. Of initiatienemer Arnold Verhoeven zonder bijbedoelingen handelde toen hij de tekst in de eerste plaats op zijn site zette, of zich dit gevolg heel goed realiseerde, valt onmogelijk meer te achterhalen. In het laatste geval zou het een sluwe marketingtruc zijn.

Wat Verhoeven in ieder geval niet slim doet, is communiceren over de huisartsen. Op Zorgvisie.nl zegt hij dat de NZa-beleidsregel ‘alleen bedoeld is om het old-boys netwerk van “de verliezers” nog een beetje te helpen’. Het is duidelijk dat hij met die verliezers de huisartsen bedoelt en deze bestempeling is bepaald onder de gordel. De patiënt wordt er op geen enkele manier beter van als de huisarts en de SOS-arts rollebollend over straat gaan.

 

Delen