Ralph Noverraz (1986-2016)

afscheid / Zijn passie voor fietsen werd de orthodontist fataal

Tijdens zijn vakantie verongelukte op 20 juli orthodontist Ralph Noverraz. In zijn praktijk in Amsterdam werkte hij onder anderen samen met zijn vader Lex, ook orthodontist. “Ik besef nu pas hóe leuk het was.” 

Direct na zijn specialisatie aan het ACTA startte Ralph Noverraz in 2014 een eigen orthodontiepraktijk in Amsterdam-West. Zijn collega daarin was, één dag per week, orthodontist én vader Lex Noverraz. Op zijn beurt werkte Ralph twee dagen in zijn vaders praktijk in Almere. Senior genoot van de samenwerking met zijn zoon. “We hadden dezelfde instelling bij het werk. Je kunt heel plat redeneren dat orthodontie een baan is waarbij je je boterham verdient met het rechtzetten van tanden. Maar voor ons beiden was het veel meer dan dat. Wij hielden van de interactie met onze patiënten en de dynamiek in de praktijk. We waren maatjes en zaten op één lijn. Het was altijd al leuk om met Ralph samen te werken, maar ik besef nu pas hóe leuk het was.”

Al op jonge leeftijd wist Ralph dat hij hetzelfde wilde worden als zijn vader. Die probeerde hem korte tijd een andere richting op te duwen. “Mijn jongste dochter had bij de geboorte een hartafwijking. Ik raakte onder de indruk van de interactie tussen kinderartsen en andere specialisten in de behandeling van hun patiëntjes en vond het mooi als de oudste van mijn drie zonen dat beroep zou kiezen. Maar Ralph koos gedecideerd voor tandheelkunde. Hij zag wellicht mijn plezier in het vak.”

‘We waren maatjes en zaten op één lijn’

De keuze had volgens Lex Noverraz daarnaast te maken met het feit dat zijn zoon, net als zoveel tandheelkundigen, graag ‘knutselde’. “Ralph sleutelde net zolang aan kapotte apparaten tot hij ze weer aan de praat had.”

Ralph hield ook veel van het fietsen van toertochten. Met zijn enthousiasme daarvoor stak hij zijn vriendin Inge en ook zijn vader aan. Gezamenlijk fietsten ze klassieke toertochten als de Maratona dles Dolomites. Lex: “Ralph gaf mij complimenten voor mijn sportieve prestaties, ook al waren die, achteraf bezien, zeer mager. Hij spoorde mij daarmee aan door te zetten, precies zoals hij dat met zijn beugelpatiëntjes deed. Ralph bleef altijd positief en enthousiast.”

Zijn passie voor het fietsen werd Ralph Noverraz afgelopen zomer fataal. Tijdens zijn vakantie op het eiland Elba maakte hij met Inge een fietstocht. In een afdaling kwam Ralph in botsing met een auto en kwam daarbij om het leven.

De open, vriendelijke en vrolijke Ralph Noverraz was zeer geliefd. Dat bleek onder meer uit de talloze reacties op de herinnerings- en condoleance-site die zijn familie op internet plaatste. En het valt ook op te maken uit een briefje dat Lex van een verdrietig patiëntje kreeg: ‘Hoi ralf ik ben niet meer bang voor de beugeltandarts dankzij jou’.

Delen