Relaxen in groen Suriname
Natuurliefhebbers komen er zeker aan hun trekken, want Suriname bestaat bijna geheel uit regenwoud. Toch beginnen en eindigen alle jungletochten in de grootste stad van het land. Dat is geen straf, want in nostalgisch Paramaribo is het motto: ‘No spang’, maak je niet druk.
Tekst en beeld: Wout de Bruijne
Opeens zijn ze er weer, toeterende auto’s en knetterende brommers. Wie na een paar dagen verblijf diep in de louterende groene jungle terugkeert in Paramaribo, kan zich overvallen voelen door de bewoonde wereld. Want iedere ontspannende ‘zen-ervaring’ in het regenwoud – 90 procent van Suriname is oerwoud – begint, maar eindigt ook weer in de hoofdstad . Met circa 241.000 inwoners woont hier de helft van de totale bevolking van de 163.821 km² grote Republiek Suriname.
Dat betekent overigens niet dat de stad een hectische metropool is. Integendeel, op veel plekken doet Paramaribo eerder denken aan een flink dorp. Neem bijvoorbeeld het Onafhankelijkheidsplein in het centrum. Het plein is een groot dorps grasveld voor het Presidentieel Paleis. Het is er zelden druk, ook niet bij de zangvogelwedstrijden op zondagochtend. En dat terwijl het hier toch om een uiterst serieuze aangelegenheid gaat: twee vogelkooitjes hangen naast elkaar en de vogel die het vaakst fluit, wint.
Klik op de afbeelding voor meer foto’s
Tropen en nostalgie
Hoewel Paramaribo het dus niet moet hebben van talloze ‘must-sees’, valt er veel te genieten, al was het alleen al vanwege de typisch Caribische sfeer die er hangt; een soort mix van tropen en nostalgie die zich lastig precies laat duiden. Het heeft te maken met de warmte, het ontspannen tempo – ‘no spang, maak je niet druk’ –, de kleuren, de tropische flora en fauna, de deels vergane glorie van statige houten herenhuizen, de exotische hapjes en drankjes en vooral ook met de openheid en humor die veel inwoners van Paramaribo tonen. Niet zelden word je op straat in het Nederlands – de officiële taal van Suriname – vriendelijk gevraagd naar de reden van je komst. Die vriendelijkheid is misschien niet vanzelfsprekend, gezien onze gemeenschappelijke geschiedenis – de ‘bakra’, blanke Nederlander, verdiende hier immers ooit een fortuin aan de slavernij – maar rancune proef je hier niet snel.
Wetten van de jungle
Zoals gezegd bestaat bijna heel Suriname uit jungle. Een verblijf van een paar dagen in ‘het bos’ zoals ze het daar noemen, is een aanrader. Vanuit Paramaribo vliegen propellervliegtuigjes of rijden bussen richting de verscholen dorpjes en toeristenresorts in de jungle. Richting, want vanaf de aankomstplaats volgt altijd nog verder transport per korjaal met buitenboordmotor; wegen zijn er niet in het dichte regenwoud. Alle grotere afstanden gaan over het water. Zo verplaatsen zich ook de voornaamste junglebewoners, de indianen en de Marrons of Bosnegers. Zij kennen de rivieren van kinds af aan en weten, ongeacht de waterstand en ook in het nachtelijk pikkedonker, elke gevaarlijke steen onder water te liggen.
‘Zonder begeleiding overleeft een toerist hier niet langer dan een paar dagen’
Ook op vaste grond weten ze de weg en kennen ze de wetten van de jungle. Ze begeleiden, bewapend met machetes, groepjes gasten die hier met hun gids ‘boswandelingen’ maken vanuit hun resort. En hoe mooi en idyllisch de flora en fauna rondom ook ogen, zonder begeleiding overleeft een toerist hier niet langer dan een paar dagen.
Want dit is het domein van insecten in alle soorten en maten, reuzemieren en reuzemiereneters, zingende vogels en krijsende vogels, vogelspinnen, felgekleurde vlinders, gifkikkers, slangen, (brul)apen en jaguars, oftewel, zoals Wikipedia vermeldt: in Suriname komen ongeveer 6600 levensvormen voor. Een verdwaalde kleuter uit het dorp weet welke planten eetbaar of geneeskrachtig zijn, maar wij uit de ‘moderne’ wereld hebben geen idee en Wikipedia is er onbereikbaar.
Vanuit de toeristische resorts, van primitief tot luxe, maar nergens massaal, worden dagelijks tochten per korjaal gemaakt, met onderweg junglewandelingen en bezoeken aan dorpjes langs de rivier. Op veel plaatsen kan ook worden gezwommen.
Een dagje op het resort blijven is overigens ook geen straf. Lekker eten en drinken is er in elk resort en iedere hut of bungalow heeft hangmatten. Van hangmatteren – een werkwoord – met een ijskoud Parbo biertje – Parboreren is ook een werkwoord – heeft nog nooit iemand een burn-out opgelopen.
Praktische informatie
- Vliegen vrijwel dagelijks non-stopvluchten van KLM, Surinam Airways of TUI fly naar Paramaribo.
- Klimaat tropisch, vochtige warmte. Door het hele jaar dagelijks een regenbui mogelijk.
- Beste reistijden februari t/m april en half augustus t/m november.
- Reisdocumenten: visum verplicht, verkrijgbaar in Nederland of bij aankomst, zie consulaatsuriname.nl
- Reisprogramma diverse reisorganisaties in Nederland bieden reizen naar Suriname aan. Onder meer TUI, Djoser, SNP, Riksja en specialist Suriname Holidays hebben tours op gebied van historie, natuur, cultuur en ontspanning in hun programma’s
Lezersarrangement
TUI stelde voor Arts en Auto een gevarieerde combinatiereis samen. Uw kennismaking begint in het sfeervolle Paramaribo, ‘The Wooden City of the Caribbean’. Hier kunt u zelf op verkenning uitgaan; daarnaast is een bezoek met gids aan een kruidenmarkt inbegrepen. Op dag drie vertrekt u richting jungle; u reist per bus en korjaal naar het in het regenwoud gelegen Anaula Nature resort, waar u kennismaakt met Surinames unieke flora en fauna. Speciaal voor Arts en Auto-lezers is er gelegenheid hier ook een lokale kliniek te bezoeken. Na enkele dagen keert u weer terug in Paramaribo, waar u uw verkenning kunt voortzetten of een (optionele) excursie kunt boeken naar de historische plantages van Commewijne. Op dag acht vliegt u terug naar Amsterdam, waar u de volgende ochtend landt.
- Prijs vanaf € 1199,- p.p. (o.b.v. 2-psk).
- Inbegrepen o.a. uw retourvlucht Amsterdam-Paramaribo met TUI fly/Surinam Airways, luchthaventransfers, vervoer per airco (mini)bus en korjaal; 7 overnachtingen in middenklasse hotel/nature resort, logies/ontbijt in Paramaribo, volpension in de jungle en de genoemde inbegrepen excursies met lokale begeleiding.
- Niet-inbegrepen o.a. € 25,-reserveringskosten (bij online boeking), eventuele vluchttoeslag wanneer de goedkoopste stoelen niet meer beschikbaar zijn en kosten optionele extra excursies.
- Vertrek op woensdag en zaterdag
- Te boeken t/m 30 september 2018; reisperiode t/m 31 maart 2019. .
- Meer (prijs)info en boekingen tui.nl/artsenauto