Ribera del Duero op de proeftafel

Een zondagmiddag in een zaaltje in het Conservatorium Hotel in Amsterdam. Hoofdrolspelers: honderd Arts en Auto-lezers en twintig wijnen uit de Spaanse streek Ribera del Duero.

Tekst: Han Sjakes | Beeld: Marcel Bakker

De belangstelling is boven verwachting groot, en met hapjes en gevulde glazen wordt het al snel reuzegezellig. Tegelijkertijd is het een serieuze keuring. Alle aanwezigen hebben gereageerd op de oproep ‘Wijnproevers gezocht’ in het oktobernummer van Arts en Auto. Doel van de middag: de beste wijnen uit een totaal van twintig boven water krijgen. Geloof me, de Spaanse wijnboeren uit de Ribera del Duero-streek die hun wijnen instuurden, hechten hier veel waarde aan. Drie keer staan de twintig wijnen klaar op tafels, zodat niemand elkaar in de weg loopt. Op statafels in het midden van de zaal staan een fles water en een kwispedoor. Op verzoek van het Consejo Regulador de la D.O. Ribera del Duero wordt de wijn ‘blind’ ingeschonken. 

De flessen zitten in een hoesje, niemand kan het etiket zien. De reden daarvoor is dat er op die manier zo onbevooroordeeld mogelijk wordt geproefd. Pas aan het eind van de middag worden de genummerde wijnen onthuld.

Verrassend

Aangezien ik de twintig wijnen heb geselecteerd uit een totaal van 41 vanuit Spanje ingezonden wijnen, ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar de voorkeuren van de bezoekers. Smaken verschillen, nietwaar. Het resultaat verrast me enorm. De wijnen die het meest worden genoemd in de top 5-lijstjes, verschillen nauwelijks van mijn eigen favorieten. Hieruit maak ik op dat de aanwezige lezers de nodige wijn- en proefervaring hebben. Slechts één van mijn lievelingen (Fuentespina 7, voor wie aanwezig was: fles nummer 2) wordt door de aanwezige zorgprofessionals minder gewaardeerd. 

Opvallend bij de 41 ingezonden wijnen was dat veel etiketten niet zijn voorzien van de klassieke aanduidingen als joven, crianza en reserva. Diverse wijnen die een jaar (crianza) of 18 of 22 maanden (reserva) in een houten vat rijpten, repten hier op het etiket niet over. De nadruk op de lengte van de houtrijping is misschien wel gedateerd aan het worden. De kwaliteit van wijn wordt immers niet bepaald door het hout, maar in de eerste plaats door de kwaliteit van het fruit. En die tempranillodruiven zijn gezond in Ribera del Duero. De wijnbedrijven zijn modern en toegerust met de beste apparatuur en de beste kwaliteit houten vaten.

Rioja, waar een vergelijkbaar soort wijn wordt gemaakt, maakt al furore sinds eind 19e eeuw, Ribera del Duero timmert pas aan de weg sinds het EU-lidmaatschap van Spanje. In razend tempo: in 1982 telde de streek slechts negen bodegas, anno 2019 zijn dat er 315. In vergelijking met Rioja is de wijn uit Ribera del Duero krachtiger, uitbundiger. Veel kleur, veel smaak, veel alcohol, veel hout en dankzij het grote verschil in dag- en nachttemperatuur in de korte, bloedhete zomers ook veel onmisbare, verfrissende zuren. We genoten ervan die middag in Amsterdam. Voor herhaling vatbaar was een veelgehoorde opmerking na afloop, met wijnen uit een andere wijnregio. 
Wie weet.    

Top 5 van wijnjournalist Han Sjakes  

Vijf mooie tips (óók volgens uw collega’s) én verkrijgbaar op betrouwbare adressen, op volgorde van prijsklasse.

Fuentespina 7, 2018 

Ik doe hem lekker toch, mede vanwege de prijs-kwaliteit. Elegante wijn met veel frisheid, balans, bite en mooi hout (7 maanden). Verkwikkend frisfruitig en doordrinkbaar. Sligro, € 10,99 (fles nummer 2).

Viña Mayor, Crianza 2015 

Klassieke crianza met een degelijke dosis hout, frisse zuren en een stevige fruitkern. Vol, zacht en nergens opdringerig, Chic, winters – is de open haard al aan? Gall & Gall, € 15,49 (fles nummer 15). De reserva-versie vindt u bij Albert Heijn, € 19,99 (fles nummer 16).

Bodegas Arzuaga Navarro, Crianza 2016

Zoetkruidig, met sappig zoet donker fruit, gedroogd fruit en mild drogende tannine. Prettige houttonen, waaronder flink wat vanille, en een frisse, zoet-zure afdronk. qvselect.nl, € 23,50 (fles nummer 18).

Pago de los Capellanes, Crianza 2016

Ingetogen en elegant met een bescheiden houttoets, mooie zuren, pittig fris bes- en kersfruit, nuances, verfijning, mooie lengte. anfors.nl, € 29,95 (fles nummer 10). De leverancier heeft ook een reserva-versie, € 39,95 (fles nummer 19).

Bodegas Mauro, Garmón 2016 

Compacte wijn die wel wat beluchting kan gebruiken. Krachtig, stoer en zelfverzekerd, met veel van alles: fruit, hout, alcohol, mooie zuren, florale tonen, peperige kruidigheid, diepgang, lengte. adbibendum.net, 2015 € 43,50, 2014 tijdelijk € 29,95 (fles nummer 17).

Helaas blijken niet alle 20 wijnen van de proeverij in Nederland verkrijgbaar. Soms zijn de (online) verkoopadressen vaag. Zo is Viña Mayor El Secreto – fles nummer 6, scoort goed bij veel proevers – te koop voor € 13,60 bij Drinks&Co (onderdeel van Univum, actief in heel Europa). Mooie prijs voor een mooie wijn, alleen moet hij uit Spanje komen en dat kost € 17,- extra. Voor een doos van zes betaalt u € 26,- verzendkosten. Nog een voorbeeld: in een andere webshop kwam ik Fuentespina 7 (zie tip) tegen voor maar liefst € 20,-. 

Delen