Ricotta-gnocchi met tomaten

Louise van den Berg (46, arts/kunstschilder, louisevandenberg.exto.nl) is moeder van een zoon en dochter van 18 en getrouwd met René (neurointerventie-radioloog in het AMC). Sinds vorig jaar heeft ze een culinair blog (keukenatelier.wordpress.com).

Tekst: Monique Bowman | Beeld:Arno Massee/DB

 

 

“Dankzij een Chinees-Surinaamse oma keek ik als kind al over culinaire grenzen heen. Koken zie ik niet als een dagelijkse noodzaak, maar als een inspirerend en creatief proces dat veel raakvlakken heeft met mijn andere passie, schilderen. Of je nu werkt met kleuren of ingrediënten, er ontstaat iets onder je handen. Deze gnocchi is onze gezinsfavoriet voor speciale gelegenheden, want voor dit gerecht moet je wel even de tijd nemen!”

07-2015p102

 

Ricotta-gnocchi met tomaten

(voor 4 personen)

Ingrediënten
Voor de gnocchi

  • 500 gram ricotta (2 bakjes)
  • 150 gram patentbloem
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 3 eidooiers
  • citroenrasp van 1 citroen
  • nootmuskaat
  • ½ tl zout
  • zwarte peper
  • 2 handjes fijne semolina of patentbloem (te koop in Marokkaanse winkels)

Voor het bakken

  • 400 gram cherrytomaten (gehalveerd)
  • 2 tenen gehakte knoflook
  • 2 el roomboter
  • ½-1 rode chilipeper (fijngehakt zonder zaadjes)
  • olijfolie
  • handje fijngesneden basilicum
  • handje fijngesneden peterselie
  • beetje geraspte Parmezaanse kaas
Ingrediënten

Giet het ricottavocht af, meng dit met de overige gnocchi-ingrediënten. Kneed tot een bal en laat deze 20 minuten in de koelkast opstijven. Snij ondertussen de tomaten en hak de knoflook, chili en kruiden. Haal het deeg uit de koelkast, bestrooi aanrecht en bakplaat royaal met semolina of patentbloem. Neem circa twee eetlepels van het deeg, rol uit tot een rolletje van 1,5 cm diameter. Snij deze in stukjes van 2,5 cm en leg ze op de bakplaat. Verwerk de rest van het deeg tot een grote bakplaat vol ‘kussentjes’. Breng een grote pan met water, zout en een paar eetlepels olijfolie aan de kook. Kook niet te veel gnocchi tegelijk; als ze gaan drijven, zijn ze gaar (in 2-3 minuten). Schep ze met een schuimspaan in een vergiet, waarna u ze kort, in twee etappes, bakt in een beetje hete olijfolie. Laat ze in een paar minuten lichtbruin bakken, hussel af en toe om, voeg dan de helft van de knoflook, chili en tomaatjes toe. Voeg 1 el boter toe en bak het geheel goed door, maar laat de tomaten niet te zacht worden. Bak de rest van de gnocchi op dezelfde wijze, hou de eerste helft warm. Serveer ze, bestrooid met basilicum, peterselie en geraspte Parmezaanse kaas, op voorverwarmde borden.

Wijntip Han Sjakes

In de vijf jaar dat ik een wijnrubriek in dit magazine verzorg, is het woord ‘mondgevoel’ acht keer gevallen. Ik gebruikte het soms als kenmerk van de wijn, vaker als die van het gerecht. Belangrijk voor een geslaagde match is overeenkomst in mondgevoel. Ergens halverwege twee uitersten moeten wijn en spijs elkaar vinden: tussen strak/krokant aan de ene kant en rond/zacht aan de andere kant.

De wijn is meestal wel zonder veel moeite ergens op die schaal tussen strak en rond te plaatsen. Gerechten zijn moeilijker in te schatten, omdat ze vaak juist aantrekkelijk zijn vanwege een combinatie van verschillende texturen. Smeuïge en knapperige ingrediënten delen gebroederlijk het bord. Wat past daar dan het beste bij? Een strakke frisse wijn zoals sauvignon blanc of een romig zachte zoals chardonnay?

De ricotta-gnocchi zitten duidelijk aan de zachte, ronde kant van het spectrum, al geven tomaat, citroen, chilipeper en tuinkruiden tegenwicht. De afloop bevestigde mijn verwachting: soepel rood uit Chili en volrond wit uit Zuid-Afrika deelden de etappewinst.

Cono Sur, Bicicleta Merlot 2014.  Zwoel, donkerfruitig en soepel met zoetkruidig hout, maar fris en verteerbaar. De wijn is officiële ‘wijnpartner’ van de Tour de France, met bijbehorende acties, zoals kans op het winnen van een racefiets (Mitra, € 5,99).

De Morgenzon, Walvisch Kaapse Wit 2013. Verrassende exotische wijn van chardonnay, viognier en rousanne. Gele appel, abrikoos, snippertje gember, limoen en een bitterzoete kruidigheid. Droog, maar vol zacht rijp fruit. Een wijn om voor om te fietsen (Les Généreux, € 7,45).