Ruben Terlou: ‘Ik wil niet kiezen’

Ruben Terlou (30) is arts, fotograaf en sinds kort documentairemaker. Zijn zesdelige reisserie Langs de oevers van de Yangtze wordt lovend ontvangen. Nu staat hij op een kruispunt: de camera of een medische carrière? “Ik wil niet kiezen.”

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: marcelbakker.com

 

De lesstof ontging hem. Hij zat achter in de klas en staarde naar buiten, naar de vogels, die vliegen waarheen ze maar willen. Voor hen bestonden grenzen niet. “Ik was een dromer op de middelbare school”, zegt Ruben Terlou nu, vijftien jaar later. “Ik was niet zo gemotiveerd. Ik dacht veel aan mijn vader. Hij werkte als psycholoog acht à negen maanden per jaar in West-Afrika. Daar zette hij programma’s voor traumaverwerking op in landen waar burgeroorlogen woedden.”

Ruben Terlou zal tijdens Arts en Auto LIVE geïnterviewd worden door Frénk van der Linden. Wilt u erbij zijn? Bestel dan nu alvast uw kaarten

 

 

Op zijn zestiende vergezelde Ruben zijn vader een aantal weken in Sierra Leone. De armoede en vluchtelingenkampen maakten indruk. “Op jonge leeftijd al tuurde ik uren in atlassen en fantaseerde ik over verre oorden. Sierra Leone heeft mijn verlangen om andere werelden en culturen te ontdekken nog meer aangewakkerd.” Die periode in Afrika motiveerde hem om zijn middelbare school zo snel mogelijk af te maken. “Ik deed mijn stinkende best in die laatste fase en haalde hoge cijfers, omdat ik wist: hierna is het klaar. Ik ga niet studeren, ik ga weg.”

Op de middelbare school was Ruben Terlou een dromer

Zo geschiedde. Terlou, negentien jaar oud, vertrok naar China met een camera en een droom: fotojournalist worden. Wat zijn ouders daarvan vonden? “Die hebben zich weleens zorgen gemaakt. Zeker toen ik later als oorlogsfotograaf op eigen houtje, zonder inbedding in het leger, naar Afghanistan ging. Maar hoe bizar mijn plannen ook waren, mijn ouders hebben me altijd gesteund en vertrouwen gehad dat het
wel goed met me kwam.”

Lees verder (pdf).

Ruben Terlou - Ik kan niet kiezen

 

Ruben Terlou heeft ook een eigen website waarop hij zijn fotografische werk publiceert.

Delen