Sailing dentist

Tandarts Leentje Schade wil per zeilboot derdewereldlanden aandoen om mensen te behandelen. Op dit moment helpt ze kinderen in Gambia aan een beter gebit. “Het is een droom die uitkomt.”

Tekst: Marloes de Moor

 

Leentje Schade (34) leidde in Nederland een leven waarin het aan niets ontbrak: een goede baan als tandarts met bijbehorend salaris, een leuk huis, mooie zeilvakanties en bruisende feestjes. Dat gaf ze op om vrijwilligerswerk te gaan doen. “Ik wilde iets bijdragen aan de wereld en bedacht om mensen te helpen die geen toegang hebben tot tandheelkundige zorg.”

Toen Schade vorig jaar tijdens een vakantie van Brazilië naar Trinidad zeilde, ontstond het idee om het zeilen te combineren met vrijwilligerswerk. “Het leek me ideaal. De wind kost niets, dus de overheadkosten zijn laag. En je kunt op plekken komen die vanwege de slechte wegen alleen via het water te bereiken zijn.”

In december lanceerde ze een website voor haar stichting Sailing Dentist. Via vrienden en sponsoren kreeg ze donaties binnen voor de materialen die ze nodig had, zoals een tangenset, verdovingsmiddelen, een boor, een sterilisator en een afzuiginstallatie. “Die respons was geweldig. Ik kon mijn droom daardoor in korte tijd realiseren.” Aanvankelijk had Schade ook een schipper gevonden die zijn zeiljacht beschikbaar zou stellen, maar kort voor de geplande vertrekdatum trok deze zich terug. “Jammer, maar voor mij geen reden om me uit het veld te laten slaan.” Op 22 januari reisde ze daarom noodgedwongen per vliegtuig naar haar eerste bestemming Gambia. “Vandaaruit wil ik als sailing dentist verder de wereld rond.” Momenteel is ze druk bezig om een zeewaardig zeiljacht én een schipper te regelen. Ze vertelt dat de onderhandelingen in een vergevorderd stadium zijn en dat ze er vertrouwen in heeft dat het gaat lukken.

05-2014p019bIn Gambia werkt Schade nauw samen met Harry Hover van de Stichting Tandheelkundige Hulp The Gambia. Ze leidt er onder meer vrijwilligers op, zodat die straks zelf aan de slag kunnen met mondhygiënistengereedschap en zo hun eigen inkomen kunnen vergaren. “Ik heb inmiddels ook al veel kinderen in de tandartsstoel gehad. Misschien wat naïef, maar ik had niet verwacht dat hun gebitjes zó slecht zouden zijn! Bijna alles is rot en ze hebben veel pijn. Het geeft mij veel voldoening dat ik ze kan helpen.”

Delen