Samen inkopen om te overleven

Steeds meer dierenklinieken worden overgenomen door ketens. Praktijken die zelfstandig blijven, moeten zich daarom verenigen, bijvoorbeeld door samen in te kopen. Dat stelt Pepijn Heuperman, dierenarts en voorzitter van de Veterinaire Inkoop Groep.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Shutterstock

De tweedelijnsdierenklinieken in Nederland zijn voor een groot deel overgenomen door ketens. Deze trend lijkt zich uit te breiden naar eerstelijnsklinieken. Sommige praktijken blijven echter zelfstandig. Wellicht omdat ze voor investeerders niet interessant zijn. Of omdat ze daar zelf voor kiezen, zoals Pepijn Heuperman (39), dierenarts uit Ermelo en voorzitter van de Veterinaire Inkoop Groep (VIG). “Het ondernemerschap spreekt me aan en ik wil onze eigen identiteit behouden”, legt hij die keuze uit. “Ik wil mijn praktijk en dienstverlening vormgeven op een manier die past bij het soort kliniek dat wij willen zijn. Niet gehinderd door verplichte keuzes, opgedrongen door een investeerder op afstand, die stuurt op rendementen.”

Heuperman gelooft dat zelfstandige klinieken kunnen overleven in de veranderende veterinaire sector, maar dan moeten ze wel de samenwerking zoeken. “Anders worden we het kind van de rekening. De grote partijen hebben de ‘buying power’ om scherpe condities uit te onderhandelen met toeleveranciers en farmaceuten. Dat gaat tot gevolg hebben dat kortingen die aan kleine partijen worden verleend onder druk komen te staan, waardoor de marges op hun producten kleiner worden. Door zelfstandige praktijken samen te brengen, kunnen we een tegenwicht bieden in dit krachtenspel.”

Breed gedragen initiatief

Om die reden nam Heuperman samen met collega’s van DierenkliniekDen Dolder en Het dierenpunt op Amsterdam-IJburg in 2015 het initiatief om de VIG op te richten. “In de loop van 2016 zijn we op zoek gegaan naar gelijkgestemden.” Inmiddels zijn er zeventien klinieken lid van de inkoopgroep. “Dat aantal groeit snel. Het initiatief wordt breed gedragen en er is veel interesse van collega-ondernemers. Er zijn meer samenwerkingsverbanden en inkoopgroepen, maar die zijn vaak lokaal of regionaal georiënteerd. De VIG opereert landelijk.”

De samenwerking die de dierenartsen voor ogen hebben, heeft samen inkopen als vertrekpunt. “Maar het is onze ambitie die samenwerking niet alleen daartoe te beperken”, voegt Heuperman eraan toe. “We willen ook kennis delen, van elkaar leren en elkaars ondernemerschap versterken.”

 

 

Delen