Samenwerkingsmodel populair

Uit een rondvraag in alle algemene ziekenhuizen door de Orde van Medisch Specialisten (OMS) blijkt dat een meerderheid van de vrijgevestigd medisch specialisten na 1 januari 2015 kiest voor het oprichten van een medisch specialistisch bedrijf.

 

 

Van de ondervraagde collectieven kiezen er volgens de OMS 62 voor het samenwerkingsmodel, waarvan 30 voor een maatschap en 32 voor een coöperatie of BV. Slechts enkele medisch specialisten in vrij beroep werken het zogenaamde participatiemodel uit of kiezen na 1 januari voor een overstap naar dienstverband.

Medisch specialisten in vrij beroep kunnen het model aan de belastingdienst voorleggen, zodat zij zeker weten of zij zelfstandig ondernemer kunnen blijven. Zij moeten hiervoor aantonen dat ze voldoende ondernemersrisico lopen. Zestig ziekenhuizen hebben hun modelkeuze voorgelegd aan de belastingdienst. Voor 1 januari 2015 krijgen ze antwoord van de fiscus.

In de nieuwe samenwerkingsmodellen komt er één toelatingsovereenkomst voor de hele groep medisch specialisten. Het is dan nog makkelijker voor de raad van bestuur en medisch specialisten om afspraken met elkaar te maken over de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid.

Delen