Schipperen tussen sport en studie

Goed plannen. Dat is het geheim van turner Epke Zonderland die een topsportcarrière combineert met een studie geneeskunde. “Maar nu met die co-schappen is het soms wel lastig.”

Tekst: Richard Hassink | Beeld: Nout Steenkamp

 

Een doolhof. Daar lijkt de route naar de turnhal, een van de sportzalen van Sportstad Heerenveen, nog het meeste op. Smalle gangetjes die dood lijken te lopen, maar dan toch aan het einde ineens een afslag naar links of rechts blijken te hebben. Gelukkig wijzen bordjes aan de muur me de weg. Als ik even later door een raam jonge meiden op een trampoline en een evenwichtsbalk salto’s zie maken, weet ik dat ik goed zit. Midden in de zaal staat een rekstok en schuin daarvoor zie ik een turner, gekleed in trainingsbroek en T-shirt, een oefening doen op het paardvoltige. Met een uitgestreken gezicht zwaait hij zijn benen onder zijn handen door die hij kortstondig optilt. De oefening komt tot een hoogtepunt als hij op zijn handen van links naar rechts over het paardvoltige loopt, zich afzet en met een gracieuze sprong op de mat naast het toestel terechtkomt. Even staat hij stil, rechtop, en dat geeft me de kans hem goed aan te kijken. Ik herken hem direct, ook van 50 meter afstand.

Lees verder (pdf).

03-2015p010-013

Delen