“Schrijven houdt me in evenwicht”

Psychiater Martine Kamphuis (51) werkt met jongeren met gedragsproblemen en psychiatrische klachten. In haar vrije tijd schrijft ze thrillers en kinderboeken. “Mijn werk heeft wel invloed op mijn boeken.”  

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Guido Benschop/DB

 

Het was altijd mijn droom om te schrijven. Maar het moment om daarmee te beginnen, kwam steeds maar niet. Toen heb ik met mezelf de afspraak gemaakt om één dag per week te gaan schrijven. Een heel boek was nog een te grote stap. Daarom heb ik eerst een tijdje meegedaan aan verhalenwedstrijden, die ik af en toe ook won. Hierdoor kwam ik in contact met uitgevers en zo is mijn schrijfcarrière begonnen.

Ik ben gestart met kinderboeken. Later kwamen daar de thrillers bij. Eigenlijk lijken die genres veel op elkaar. Bij kinderboeken moet je er altijd voor zorgen dat het een spannend verhaal is, anders wil een kind het niet lezen. En in een kinderboek is de hoofdpersoon vanzelf sympathiek. Dit gebruik ik ook bij mijn thrillers. In het begin moest ik wel leren om een personage goed neer te zetten. Je zou denken, als psychiater kun je dat juist goed, maar dat was niet zo.

Lees verder (pdf)

11-2014p038-039

Delen