SP: recht op solidariteit

SP-Kamerleden Renske Leijten en Henk van Gerven verwerpen het standpunt van VVD-senator en ethica Heleen Dupuis,  die het ontwerpadvies van CVZ steunt om de vergoeding voor extreem dure medicijnen stop te zetten. Zij vinden dat Dupuis hiermee een prijs op een leven zet. “Sommige mensen zijn voor onze samenleving dus te veel en weg ermee?”

Op de website van de SP betogen Leijten en Van Gerven dat je niet alles kunt uitdrukken in economische waarde: “Solidariteit kennen we ook in ons zorgstelsel. We betalen verplicht aan de zorgverzekering, maar hebben ook recht op zorg als we die nodig hebben. Waarom een uitzondering maken voor mensen met een zeldzame ziekte? Hebben zij geen recht op solidariteit omdat ze een zeldzame ziekte hebben? Het antwoord moet natuurlijk zijn dat ze wél in onze solidariteit thuishoren.”

Niet zozeer de discussie of iemand wel zo duur mag zijn, maar of de faramceutische industrie  wel zo veel aan medicijnen mag verdienen, dient volgens de SP centraal te staan. Verder zou het volgens hen goed zijn als er een collectief onderzoeksfonds komt waar de farmaceutische industrie aan meebetaalt om zo het onderzoek naar geneesmiddelen voor zeldzame ziekten te bevorderen.

Lees het volledige opiniestuk op de site van de SP.

 

Delen