Spaarrente verder omlaag

Fervente spaarders worden steeds minder beloond voor hun spaarzame gedrag. Het advies is daarom om het in een andere hoek te zoeken. 

De spaarrentes zijn in Nederland de afgelopen periode nog weer verder gedaald, blijkt uit een overzicht van www.spaarrente.nl. Het Belgische Argenta geeft met 2,8 procent de hoogste rente, gevolgd door WestlandUtrecht en Centraal Beheer, die allebei een spaarrente van 2,7 procent aanbieden. De lage spaarrente is onderwerp van
discussie omdat de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent (30 procent belasting over 4 procent rendement) veronderstelt dat 4 procent rendement wordt geboekt. Wie op zijn spaargeld een rendement wil maken van boven de 4 procent, zal zijn geld moeten vastzetten op een 10-jaars deposito.

Theo Valen, intermediair bij VvAA, weet nog een alternatief: “Bij een specifiek spaardoel zijn er wellicht fiscaalvriendelijke mogelijkheden om belastingvrij te sparen met een hoger rendement dan het traditionele sparen. Denk bijvoorbeeld aan sparen voor het aflossen van uw hypotheekschuld of sparen voor de oudedag. Ook kan worden gedacht aan het schenken van overtollig vermogen aan de kinderen om zo de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent te verminderen.” Valen raadt aan om – ongeacht de hoogte van de spaarrente – een buffer aan te houden. “Voor als de auto of wasmachine het begeeft. Al het geld boven de vrijstelling van 21.000 euro per persoon zou men moeten gebruiken om schulden, waaronder de hypotheek, af te lossen.”

Delen