Specialist thuis is beste zorgidee

De specialist op huisbezoek is Het Beste Zorgidee van 2012.  Arts-apotheker Philip Boerebach uit Rotterdam vroeg zich af waarom medisch specialisten niet net als huisartsen huisbezoeken afleggen.  Hij kwam met een idee waarbij bedlegerige patiënten niet per dure ambulance naar de specialist gaan, maar dat de specialist bij hen thuis komt. Hij won er de wedstrijd mee.

 

De wedstrijd voor Het Beste Zorgidee wordt jaarlijks uitgeschreven door zorgverzekeraar ONVZ. Die wil zo bereiken dat mensen meedenken over haalbare innovaties in de zorg. Boerebach wint voor zijn idee een prijs van 10.000 euro.

Dankzij technologische ontwikkelingen is het mogelijk dat specialisten als cardiologen, reumatologen en internisten bij patiënten thuis komen. Waar scanapparaten voor echografieën bijvoorbeeld vroeger erg groot waren, zijn er nu apparaten met dezelfde functies in kofferformaat op de markt. Op deze manier kan er flink bespaard worden op het kostenvervoer per ambulance.

Bovendien is volgens Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ en voorzitter van de jury, vervoer naar het ziekenhuis voor bedlegerige patiënten en hun omgeving vaak een moeizaam traject. “We zien nu, dankzij technologische ontwikkelingen, dat dit niet altijd nodig is. Dit idee verdient daarom nader onderzocht en toegepast te worden. We hopen dat het specialisten en zorginstellingen prikkelt om deze service aan te bieden.”

Delen