Specialisten stoppen met tabak

De Stichting Pensioenfonds Medisch Specialisten (SPMS) stopt met beleggen in de tabaksindustrie. Dat hebben de aangesloten medisch specialisten gisteren besloten tijdens hun jaarvergadering, bevestigt longarts Paulien Dekker, redactieraadlid van Arts en Auto.

 

 

“We zijn hier erg blij mee”, zegt Dekker die samen met collega Wanda de Kanter al jaren strijd voert tegen de tabaksindustrie en de gevolgen van roken. Het duo heeft zich tot doel gesteld zichzelf als longartsen overbodig te maken, aangezien het grootste deel van de longproblemen aan roken gerelateerd kan worden. “Wanda heeft destijds uitgezocht hoe het zat met de beleggingen van het pensioenfonds waarbij vrijwel alle medisch specialisten zijn aangesloten. Het was een schok te ontdekken dat in de tabaksindustrie werd belegd. Volgens ons is dit een vorm van beleggen die niet bij medici past.”

Jeroen Steenvoorden, directeur van de SPMS, stelde in het FD dat de meerderheid van de afgevaardigden het daarmee eens is. De op de jaarvergadering aanwezige specialisten hebben besloten dat de aandelen British American Tobacco (Lucky Strike) en Imperial Tobacco (Gauloises) worden verkocht. Ook worden de bedrijfsleningen van tabaksfabrikanten verkocht. Dekker: “Ik ben benieuwd wat de andere pensioenfondsen gaan doen.”

Delen