Startup-prijs voor De Röntgendokters

De radioloog weer dokter laten zijn. Dat was voor Gijs Keeren de reden om, samen met Sander Bodewitz, De Röntgendokters op te richten. Onlangs wonnen ze de Breda Startup Award 2017. 

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Nout Steenkamp

Hartje Breda, naast Albert Heijn. Daar zit De Röntgendokters. Sinds ruim een half jaar kunnen patiënten hier op verwijzing van de huisarts terecht voor een röntgenfoto, echo, botdichtheidsmeting, ECG en bloedafname. Zonder afspraak. ‘De Röntgendokters laten u niet wachten’, staat op de website. ‘Omdat wachtlijsten niet gezond zijn!’ De uitslag is binnen twee uur bekend.

In de kliniek is geen balie, maar een incheckzuil. “We hebben de baliejuffrouw vervangen door een hostess die helpt bij het aanmelden”, zegt radioloog en medeoprichter Gijs Keeren (43). “We wilden een huiselijke en open sfeer. Zo’n standaardbalie past daar in onze beleving niet bij. Daarmee creëer je afstand.”

De jury roemt de innovativiteit, klantvriendelijkheid en de lage kosten

Deze aanpak leverde De Röntgendokters in november de Breda Startup Award 2017 op. De jury roemde de inno- vativiteit, klantvriendelijkheid en de lage kosten – de tarieven zijn lager dan bij veel andere zorgaanbieders. “Een bekroning voor het harde werken”, noemt Keeren de prijs.

Betere reclame kun je je als startend bedrijf toch niet wensen? “Of dat zo is, weet ik niet”, zegt Keeren. “De zorg is een bijzondere markt: een markt van vertrouwen. Dat moet je opbouwen, dat moet groeien. Dat doen we door goede kwaliteit en een hoog servicelevel te leveren, zowel aan de patiënt als aan de huisarts.”

Achter het scherm

Keeren en zijn compagnon, radioloog Sander Bodewitz, speelden al veel langer met het idee om een diagnostisch centrum in de eerste lijn te beginnen. “Het is in onze opleidingstijd ontstaan”, zegt Keeren. “De radioloog krijgt een steeds belangrijker rol in het zorgproces, maar verdwijnt tegelijkertijd steeds verder naar de achtergrond. Het is inherent aan ons vak: je zit veel achter het scherm. Wij wilden de radioloog meer laten zien. Zichtbaarder maken voor de patiënt. Bij De Röntgendokters zien we alle patiënten zelf, doen we soms nog lichamelijk onderzoek, bespreken we het onderzoek na en laten we de beelden zien. In dit concept is de radioloog weer dokter.”

Waarom heeft het zo’n tijd geduurd voordat ze hun idee in de praktijk brachten? “Er komt veel bij kijken. Denk aan knowhow en aan de investering. Dit was het juiste moment. Het past ook bij de huidige tijdsgeest. De nadruk ligt op patiënten in de eerste lijn houden. In onze ogen kan de eerste lijn alleen goed en sterk zijn als deze wordt ondersteund door medisch specialisten en tools die direct beschikbaar zijn. Anders werkt de keten niet.”

Zakelijke expertise

Voordat ze begonnen, hebben de radiologen er in de persoon van Erik Schoones een ondernemer met ervaring in de zorg bijgehaald. “Wij doen het vanuit een ideaal”, zegt Keeren. “We vinden het cool om dit als dokters neer te zetten, maar het zakelijke kun je niet wegstrepen. Die expertise heb je nodig. En die hebben wij liever in huis, dan dat we die moeten inhuren.” Hoewel ze nog maar kort bestaan, hebben de drie al plannen om uit te breiden. “We zijn in Breda begonnen, omdat we hier in het centrum een mooie ruimte konden huren, met gratis parkeren vlakbij. Dat is een eis: een centrale, zichtbare plek. Maar in principe kan het concept op elke plek draaien waar een bepaalde hoeveelheid mensen woont.”

Delen