RIVM stopt partij DKTP-vaccin

Het RIVM stopt uit voorzorg het gebruik van ongeveer 20.000 doses van het vaccin Infanrix-IPV. Dit nadat de producent GSK heeft verzocht om dit vaccin met partijnummer AC20B199AA niet meer in te zetten. Tijdens een interne kwaliteitscontrole van GSK is gebleken dat de productieruimte waarin het vaccin gemaakt werd, niet volledig steriel was.

 

Infanrix-IPV wordt binnen het Rijksvaccinatieprogramma toegepast ter bescherming tegen DKTP: difterie, kinkhoest, tetanus en polio. In de productieruimte van het vaccin hebben deelproducten gestaan die zijn gebruikt bij de productie van deze partij vaccin. De steriliteitstest van het vaccin zelf voldoet aan alle eisen en er is geen enkele reden om aan te nemen dat het vaccin problemen veroorzaakt voor de gezondheid van reeds gevaccineerde kinderen. Vaccin uit deze partij is de afgelopen maanden zo’n 50.000 keer zonder problemen toegediend.

Het vaccin wordt gegeven aan kinderen rond de leeftijd van vier jaar. Voor de vaccinatie van deze kinderen die nu het consultatiebureau bezoeken, is vaccin uit een andere partij beschikbaar.

[Bron: RIVM]

Delen