Succes VvAA tegen terugvordering CQ-index fysio’s

VvAA Juridisch advies en rechtsbijstand (JAR) heeft voor een aantal fysiotherapeut-leden succesvol de belangen behartigd inzake een CQ-terugvordering van zorgverzekeraar Zilveren Kruis/Achmea. Wie al had betaald, krijgt zijn geld terug. Voor wie nog niet had betaald, is de vordering komen te vervallen.

Zilveren Kruis/Achmea had getoetst of fysiotherapiepraktijken in de jaren 2012-2014 voldeden aan de voorwaarden van de continue CQ-index, de methodiek om klantervaringen in de zorg te meten. Voor sommige praktijken leidde deze controle tot een terugvordering, die door JAR als ‘onredelijk’ wordt bestempeld. Juridisch adviseur Katrijn van Berkum legt uit: “Zonder waarschuwing vooraf verzond deze verzekeraar in 2015 de terugvordering over 2012. Bovendien lijkt het heffen van een terugvordering een buitenproportionele maatregel als fysiotherapeuten ook op een andere manier kunnen aantonen dat de praktijk een goede klanttevredenheid heeft en deze op regelmatige basis is gemonitord. Met andere woorden: als fysiotherapeuten kunnen aantonen dat zij zich hebben ingespannen om de afspraken na te komen, maar daar niet in zijn geslaagd door onvoorziene omstandigheden, dan zou dit moeten worden meegewogen.”

Van Berkum van JAR waarschuwt fysiotherapeuten die zijn of worden geconfronteerd met een terugvordering van Zilveren Kruis/Achmea. “Betaal deze nog niet of uitsluitend onder protest. Neem contact op met de Juridische helpdesk van VvAA om de mogelijkheden van verweer te bespreken. VvAA-leden die de terugvordering al hebben betaald, maar twijfelen aan de redelijkheid daarvan, raden we aan contact op te nemen met onze helpdesk.”

Zilveren Kruis heeft aangekondigd in 2017 de regeldruk te verminderen en de overeenkomsten te vereenvoudigen. Zo zal onder meer voor de Basisovereenkomst de CQ-index komen te vervallen.

De Juridische helpdesk van VvAA is bereikbaar via 030 247 49 99.

Delen