Tabakslobby ‘dom en gewetenloos’

“Als minister Schippers of andere lobbyisten niet blij zijn dat hun naam in verband wordt gebracht met de tabaksindustrie, moeten zij publiekelijk afstand nemen van deze verwerpelijke industrie.” Dat zeggen longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter desgevraagd in reactie op de ophef naar aanleiding van de lancering van hun website tabaknee.nl gisteren.

 

De beide longartsen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk vinden dat “schuld en schaamte horen bij de tabaksindustrie en de politici en lobbyisten die hen vrij spel geven.” Dekker en De Kanter menen dat zij alle banden met de tabaksindustrie moeten doorsnijden. “Zij moeten publiekelijk vertellen dat zij zich helaas in het verleden vergist hebben, maar dat ze zich nooit meer zullen inzetten voor deze verwerpelijke industrie.”

Minister Schippers noemde in verschillende media de suggestie dat zij innige banden met de tabaksindustrie heeft ´gebaseerd op drijfzand´ en zij spreekt van ´kwalijke, niet hard gemaakte, insinuaties’. Ook andere op de site genoemde ‘lobbyisten’ als Elco Brinkman toonden zich onaangenaam verrast.

Op tabaknee.nl roepen Dekker en De Kanter topmensen uit politiek en  tabaksindustrie ter verantwoording. De website licht ook toe hoe en waarom de aangevallen personen actief zouden zijn in de tabakslobby. De longartsen constateren dat eindeloos voorlichten niet helpt, zolang de tabakslobby achter de schermen actief blijft. “We willen laten zien wie de tabakslobbyisten zijn en dat zíj zich schuldig gaan voelen in plaats van rokers met longziektes.”

Naast de verwijten aan minister Schippers is er ook kritiek op anderen. Zo wordt Eerste Kamerlid Elco Brinkman, commissaris bij Philip Morris, ‘dom en gewetenloos’ genoemd.

Delen