Terminale zorg – Atul Gawande

In het boek Sterfelijk zijn bespreekt Atul Gawande – chirurg en hoogleraar aan Harvard Medical School en Harvard School of Public Health – de grootste uitdaging van zijn vak: hoe kan de geneeskunde niet alleen het leven maar ook het levenseinde verbeteren?

 

 

Het proces van ouder worden en sterven is een medische aangelegenheid geworden die door professionals in de gezondheidszorg gemanaged wordt. In verzorgingshuizen zitten mensen omwille van de veiligheid in rolstoelen. In ziekenhuizen liggen stervenden geïsoleerd aan een monitor terwijl er niets meer te genezen valt. Artsen gaan gesprekken over de dood uit de weg en vallen terug op valse hoop en behandelingen die het leven eerder verkorten dan verbeteren.

Gawande verkent allerlei vormen van terminale zorg en toont hoe rijk en gevarieerd de laatste weken of maanden van het leven kunnen zijn.

Arts en Auto mag vijf exemplaren van het boek weggeven. U maakt kans door een mail te sturen met uw lidmaatschapsnummer en adres naar verloting@artsenauto.nl o.v.v. ‘Sterfelijk zijn’. Zie artsenauto.nl/verloting voor de winnaars (na 18-07-15).

Delen