Thuisbioscoop

Steeds meer keuze

Zelfs als bioscoopbezoek weer wordt als vóór COVID, blijft thuis films en series kijken een goed alternatief. Een selectie van aantrekkelijke opties, ook voor wie al Netflix heeft.

Tekst: Flip Vuijsje | Beeld: Shutterstock

Netflix

Met meer dan 2.500 films en zo’n 1.300 series – onbeperkt te bekijken voor € 7,99 per maand – kunnen liefhebbers moeilijk om Netflix heen. Maar de concurrentie wordt breder en sterker, met aanbod dat gestaag groeit. 

Amazon Prime Video

Ook in Nederland wordt Amazon Prime Video steeds interessanter. Deze streamingtak van Amazon is onderdeel van een abonnement dat maar € 2,99 per maand kost en ook verschillende voordelen biedt bij bestellingen via Amazon.

Op het moment van schrijven, telt het aanbod 1.351 films en 319 series. Een deel hiervan betreft – net als bij Netflix – eigen producties zoals de serie Bosch (intussen al zes seizoenen), gemaakt naar de crime novels van de Amerikaanse auteur Michael Connelly over detective Harry Bosch uit Los Angeles. Ook van Amazon is het veelgeprezen Engelse Fleabag, waarvan nu twee seizoenen te streamen zijn.

Hoogtepunten in het aanbod van níet door Amazon zelf geproduceerde series zijn alle seizoenen van Seinfeld en van Grey’s Anatomy. Recente bioscoopfilms die eruit springen, zijn Downton Abbey (maar ook de complete tv-serie zit in het aanbod), het met drie Oscars bekroonde Green Book, en Joker (met Joaquin Phoenix en Robert De Niro). Ook alle Harry Potter-films zitten bij Amazon Prime. De omvang en ambities van wereldbedrijf Amazon doen verwachten dat Prime Video alleen nog maar sterker wordt. Kijkers in Amerika kunnen nu bij Amazon al kiezen uit bijna 13.000 films, tegen bijna 3.800 bij Netflix. Wel is de gemiddelde kwaliteit van het Netflixaanbod wat hoger, gemeten naar de score van IMDb: ’s werelds populairste en meest gezaghebbende bron over films, tv en beroemdheden. Maar dit neemt niet weg dat een abonnement op Prime Video, dat zoals bij alle streamingdiensten maandelijks opzegbaar is en de eerste maand gratis is, waar voor uw geld biedt.

Videoland

Speciaal voor liefhebbers van producties van eigen bodem is er Videoland, onderdeel van RTL Nederland. Een abonnement kost € 8,99 per maand, met een aanbod van bijna 1.000 films en ruim 700 series. Alleen al uit de periode vanaf 2018 zijn er 44 Nederlandse speelfilms te zien. Maar ook het internationale aanbod ziet er goed uit, met wat betreft series hoogtepunten als The Wire, The Handmaid’s Tale en Killing Eve. En met speelfilmtoppers als Der Untergang, The King’s Speech, The Wolf of Wall Street en La La Land. Die laatste film, een mooi jazzdrama uit 2016 met in de hoofdrollen Ryan Gosling en Emma Stone, zit overigens niet alleen bij Videoland, maar ook bij Netflix. En dit is lang niet het enige voorbeeld van overlap tussen Videoland, Netflix en Amazon Prime Video. Vooral speelfilms zijn soms bij meer dan één aanbieder te zien. Toch is dit geen reden om per se van een extra abonnement af te zien, want bij elke aanbieder blijft genoeg exclusiefs over.

Cinetree

Ook in het aanbod van Cinetree zit soms overlap met de concurrentie. Tegelijk biedt dit Nederlandse initiatief (‘Filmhuis voor thuis’) iets wat grote streamingdiensten niet bieden: een focus op één genre speelfilms en documentaires, voor kijkers met een voorkeur voor arthouse en met een smaak die meer past bij de VPRO dan bij RTL.

Een maandabonnement bij Cinetree kost € 7,99, net zo veel als bij Netflix. In ruil hiervoor kunt u op ieder moment onbeperkt kijken naar een selectie van zo’n vijftien films. Die zijn elk tien weken lang te zien; in de praktijk betekent dit dat er wekelijks een of twee nieuwe films bijkomen. Vergeleken met de grote streamingaanbieders is dit duur, maar Cinetree biedt wel iets extra’s voor filmliefhebbers voor wie kwaliteit zwaarder weegt dan kwantiteit. 

Cinetree heeft daarnaast ook ‘pay-per-view’, onder meer voor films die niet langer in het abonnementaanbod zitten. Voor een prijs variërend van € 1,99 tot € 3,49 kan een speelfilm of documentaire dan 48 uur lang worden bekeken. Dit is natuurlijk een ander, minder aantrekkelijk betaalmodel dan dat van Netflix, Amazon Prime Video en Videoland, waar u één vast bedrag per maand betaalt voor onbeperkt kijken. Maar misschien interessant als zo’n film niet elders te bekijken is via uw all-you-can-see-abonnement.

Ledenvoordeel Cinetree
Als lid krijgt u 3 maanden lang 60 procent abonneekorting én 30 procent korting op huurfilms. Zie vvaa.nl/ledenvoordeel,

Pathé Thuis

Per keer betalen is ook een manier om thuis de allernieuwste bioscoopfilms te zien. Voor wie niet een jaar of langer wil wachten voordat een film (misschien) bij een van de all-you-can-see-aanbieders te zien valt, is er gelukkig Pathé Thuis. De prijs hier varieert van (soms ruim) € 10,- voor premièrefilms, tot € 2,-  à € 3,- voor films van een jaar oud of nog ouder.

YouTube

Maar ook voor modern-klassieke Hollywoodfilms, uit zeg de periode 1970-1990, biedt pay-per-view uitkomst. In het aanbod van de grote streamingaanbieders is dit genre zwaar ondervertegenwoordigd. Maar weinigen weten dat je hiervoor intussen redelijk goed terechtkunt bij YouTube. Tegen een prijs van € 3,- à € 4,- per film heeft u ook hier 48 uur lang de tijd om te kijken naar een gehuurde film. 

Ondertitels zijn soms in het Engels. Dus als u (nog) eens wilt genieten van The Wild Bunch, The French Connection, The Way We Were of Terms of
Endearment
, dan is ook dit tegenwoordig een fluitje van een cent.

Apple TV

Sinds afgelopen november is ook Apple aanbieder van een all-you-can-see-abonnement, met alleen zelfgeproduceerd materiaal. Apple TV+ kost € 4,99 per maand. Hiervoor kunt u kijken naar ruim vijftig speelfilms en (vooral) series, waaronder een serie over het leven van de Amerikaanse dichter Emily Dickinson en de boekenclub van Oprah Winfrey.

Voor alle genoemde aanbieders geldt dat hun films en series niet alleen kunnen worden bekeken op computer, tablet of smartphone, maar ook op uw tv via Google Chromecast of Apple TV. Soms hebben aanbieders een eigen (betaal)kanaal bij uw tv-aanbieder.

Netflix, Videoland en Amazon Prime Video maken het niet makkelijk om een helder overzicht te krijgen van hun aanbod. Bij een onafhankelijke website als filmvandaag.nl kan dit gelukkig wél, waarbij u kunt filteren op bijvoorbeeld genre en IMDb-score. Er is elke dag een update over nieuw toegevoegd aanbod.

Delen