Toneel – Een helse komedie

Oostenrijker Jack Unterweger werd in de jaren zeventig veroordeeld voor moord. In de gevangenis schreef hij zijn biografie en brak daarmee door als schrijver.

De Weense literaire wereld zette zich succesvol in voor de vrijlating van Unterweger die daarna veelvuldig werd uitgenodigd op literaire feesten en partijen. Ondertussen bleek hij prostituees te vermoorden in de steden waar hij verbleef. In 1994 liep hij tegen de lamp en werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op negen vrouwen. Op de avond van zijn veroordeling pleegde hij zelfmoord. Tot zover is het bizarre verhaal waargebeurd.

In de muziektheaterproductie Een helse komedie is Jack Unterweger (gespeeld door Mark Rietman) in het hiernamaals en houdt hij met een lezing het vervolg op zijn autobiografie ten doop. Zijn moeder, vriendinnen en slachtoffers zijn aanwezig. Ze spreken niet, maar zingen in aria’s van Vivaldi, Gluck, Haydn, Mozart en Beethoven over hun noodlottige omgang met Unterweger.

Een helse komedie, de bekentenissen van een seriemoordenaar – Het Nationale Theater en het Residentie Orkest, Koninklijke Schouwburg, Den Haag, 2 t/m 21 mei. ks.nl

 

Delen