Uit de oude doos XIII

In de Arts & Auto van 15 november 1969 staat een samenvatting van de lezing Arts, patiënt en ziekenhuis in de volgende eeuw van prof. dr. Fred L. Polak (1907-1985). De professor geldt als een van de aartsvaders van de futurologie, ook wel toekomstkunde geheten. Deze pseudo-wetenschap wordt door sommigen weleens oneerbiedig geassocieerd met glazen bollen en koffiedik kijken. Ook Arts & Auto herinnert er in de inleiding van het artikel nog even fijntjes aan dat futurologie ooit is omschreven als “de wetenschap die altijd gelijk heeft op het moment dat zij beoefend wordt.”

Meer respect was, met de kennis van nu, op zijn plaats geweest. De toekomstvisies van Polak zijn vrijwel identiek aan de verwachtingen die de huidige visionairs over de ontwikkelingen in de zorg in deze eeuw hebben, vooral ten aanzien van technologie. Maar de voormalig futuroloog deed zijn uitspraken 45 jaar geleden, in een tijd dat de computer nog lang geen gemeengoed was.

Alle voorspellingen van professor Polak kunt u vinden op artsenauto.nl/polak, maar zijn ‘aankondiging’ van het elektronisch patiëntendossier willen wij u hier niet onthouden: “In de toekomst zullen de medische gegevens van alle Nederlanders in een centraal computergeheugen worden opgeslagen en voor alle artsen en ziekenhuizen binnen enkele seconden beschikbaar zijn.”

Sterk! Met of zonder koffiedik!

Delen