Uit de oude doos XVIII

Heeft u de koffers voor uw vakantie in Italië of Frankrijk al gepakt of blijft u deze zomer in Nederland? Steeds meer mensen kiezen de laatste jaren voor een vakantie in eigen land. Of blijven zelfs thuis om vervolgens dagjes uit te gaan met kinderen of kleinkinderen. Grote kans dat in het laatste geval een dagje Efteling in beeld komt, altijd leuk.

Ook in 1966 was de Efteling al geliefd. In een Arts en Auto van dat jaar staat een berichtje over het feit dat de Efteling in 1966 zijn 15-jarig bestaan viert en dat het pretpark zich daarom “presenteert met enkele spectaculaire stunts en een fijn feestprogram.” Een van de festiviteiten is de opening van een nieuwe attractie, het sprookje van De Indische Waterlelies. Het wordt volgens het tekstje “het meest spectaculaire sprookje van het park.”

Het artikel komt superlatieven tekort: “Bezoekers kunnen in deze geheimzinnige spelonk getuige zijn van een indrukwekkend spektakel. Zij zien er uit op een mysterieus meer. Door de betovering van maanstralen en een heks komt het verhaal tot leven. De indruk die het schouwspel achterlaat zal onvergetelijk zijn.”

De Indische Waterlelies

Of dat voor alle bezoekers van vandaag de dag nog steeds geldt, valt te betwijfelen. Voor de pubers van nu zijn de danseresjes in de donkere grot mogelijk toch wat minder spannend dan de realistische figuren in hun 3D-games. Maar jongere kinderen kijken nog steeds met open mond en er zijn vast nog veel ‘oudere kinderen’ die zich het sprookje zo voor de geest kunnen halen. En dan automatisch het bijpassende muziekje erbij horen.

Delen