Uit de oude doos XXV

Ledemaatjes, welke trouwe Arts en Auto-lezer kent ze niet? Sommigen bladeren de vraag- en aanbodrubriek achter in het blad altijd als eerste door. De advertenties van en voor VvAA-leden zijn populair en goed voor gemiddeld zo’n negen gedrukte (ze staan ook online) pagina’s per nummer.

Dat waren er slechts drie in Arts en Auto’s in de jaren zestig, maar toen verscheen het blad nog wel tweewekelijks. Ledemaatjes heetten destijds nog Bermlampjes. De meeste advertenties betroffen vakantie en onroerend goed. Niet heel anders dan nu, alleen gaat het anno 2015 niet meer zo vaak – zeg maar nooit meer – over tenten en caravans.

Gezocht: chauffeuse

Tussen de ‘usual suspects’ bevond zich zowel in februari 1961 als in februari 1963 een opvallende advertentie: ‘Wed. van arts biedt zich aan als CHAUFFEUSE voor begeleiding echtpaar met vacantie naar ’t buitenland of in Nederland.’

Het zinnetje maakt nieuwsgierig: wat waren de beweegredenen voor deze ‘open sollicitatie’? Waarom als chauffeuse (een vrouw achter het stuur was destijds nog niet zo vanzelfsprekend als nu)? Is dit doorgegaan? Was het een succes? Waarom geen advertentie in 1962?

Gegevens van de adverteerder ontbreken, brieven konden onder ‘no. 6 naar de Administratie der V.V.A.A.’ Antwoorden zal een geïntrigeerde redacteur vermoedelijk niet meer vinden. Maar je weet het nooit: reacties naar redactie@artsenauto.nl. Brieven onder no. 6 inzenden mag ook nog steeds.

Delen