Uitgedokterd

Chirurg en pionier in de laparoscopie Willem van Erp (70) is dit jaar eindelijk echt gestopt met werken. En dat bevalt hem tot zijn eigen verbazing goed. Hij kan terugzien op een veelzijdige carrière. Als belangrijke lessen noemt hij bescheidenheid en improviseren. 

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Bart van Overbeeke/ DB

 

De Eindhovense chirurg Willem van Erp is een gedreven mens. Toen zijn registratie afgelopen januari verliep, werd hij gedwongen na te denken over verlenging. Hij besloot het niet te doen en riep zijn vrouw er als getuige bij toen hij een kruis zette door de verlengingsopties op het registratieformulier. Met pijn in het hart, dat wel. “Maar”, bekent hij, alsof hij zich er voor schaamt, “ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.”

Stilzitten heeft hij gedurende zijn carrière zeker niet gedaan. Op zijn imposante cv prijken talloze werkzaamheden, cursussen en wetenschappelijke publicaties. Wat daarbij het meest de aandacht trekt, is het feit dat Van Erp als chirurg in het Eindhovense Diaconessenhuis (nu het Máxima Medisch Centrum) in 1990 de eerste Nederlander was die laparoscopisch een galblaas verwijderde.

Lees verder (pdf).

09-2014p028-030

Delen