Urban farming

Urban Farming oftewel stadstuinieren. Gewoon op het dakterras, het balkon of in de volkstuin. Kookboekenschrijver Manja Visser doet het al jaren. “Kijk, daar is de sla al!”

Tekst: Marja Visser

 

Bonen verbouwen op je dakterras. Pluksla zaaien op je balkon. Bietjes laten groeien in je volkstuin. Urban Farming – oftewel tuinieren in een stedelijke omgeving – is helemaal ‘hip and happening’.

Tot en met de 13de eeuw verbouwden alleen de adel en geestelijken hun eigen groenten, fruit en kruiden. Later – begin 20ste eeuw – ontstonden in de grote steden de eerste ‘arbeiderstuinen’: kleine stukjes grond waarop groenten, fruit en kruiden werden verbouwd die een welkome aanvulling op het schamele inkomen vormden. Vooral tijdens de crisisjaren en in oorlogstijd schoten volks- en moestuinen als paddenstoelen uit de grond. Ook mijn grootouders hadden vanaf 1953 een volkstuin. Op volkstuincomplex Amstelglorie in Amsterdam verbouwden zij groenten en fruit. Zomers lang banjerde ik als kind door hun tuin en hielp hen bij het appels plukken en rabarber oogsten. In die tijd was het de gewoonste zaak van de wereld dat je producten at die de seizoenen ‘leverden’. ’s Zomers overheerlijke aardbeien, ’s winters smaakvolle boerenkool uit eigen tuin.

Lees verder (pdf).

Delen