Vanuit vertrouwen
Toen podotherapeut Ellen Nuijten zich in 2005 inkocht, had de praktijk twee locaties in Leusden en Nijkerk. Nu heeft RondOm Podotherapeuten110 mensen in loondienst, waarvan 70 podotherapeuten, die werken op zo’n 165 locaties.
Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Nout Steenkamp
Vertrouwen, het is een woord dat vaak valt. Zo heeft Ellen Nuijten (38) volledig vertrouwen in haar medewerkers, die ze liever collega’s noemt. “Wij kennen geen hiërarchie. Er werken professionals bij ons, die hebben weinig regels nodig. Ze doen de dingen graag goed en zijn erg kwaliteitsbewust. Als ze ’s ochtends een uurtje later moeten beginnen door omstandigheden: geen probleem. Halen ze wel in. Dat gaan we echt niet bijhouden.” Volgend jaar starten ze zelfs een pilot waarbij een groep medewerkers zelf het aantal vakantiedagen mag gaan bepalen. “Door vrijheid en vertrouwen te geven en persoonlijke groei te faciliteren, creëer je verantwoordelijkheidsgevoel en bereidheid. In deze sfeer hoef je niet elk overuurtje uit te betalen en rijdt iemand van Eindhoven naar Almere om een collega te vervangen.”
De podotherapeuten werken verspreid over 165 locaties, veelal in gezondheidscentra. Toch zijn ze wel verbonden met elkaar. “Tot hechte vriendschappen aan toe”, zegt Nuijten. “We hebben een besloten teampagina op Facebook. Daar delen we casussen, maar ook als iemand vervanging zoekt, privé iets meemaakt of een baaldag heeft. We vinden die sociale binding belangrijk. Niemand is een nummer. Al jaren schrijven we met kerst voor elke collega een persoonlijke brief.”
Resultaatvergoeding
Het businessmodel van RondOm is ook geënt op vertrouwen. Vertrouwen in kennis en kunde van de podotherapeut en vertrouwen in de patiënt. “Patiënten betalen een totaalbedrag, ongeacht het aantal behandelingen. Werkt de therapie niet, dan storten we het geld van bijvoorbeeld op maat gemaakte inlegzolen terug.” Diabetespatiënten met risico’s op wonden, krijgen podotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Voor die groep heeft Nuijten een vast bedrag afgesproken met zorgverzekeraars. “De ene patiënt zie je vier keer, de andere twintig keer. Aan de een verdien je, bij de ander leg je erop toe.”
Resultaatvergoeding is uitdagend en vraagt een ondernemende, creatieve houding
Toen Menzis het initiatief nam om in de ggz op basis van uitkomsten te gaan vergoeden, leverde dat veel kritiek op. Nuijten: “Ik ben geen psychiater, maar ik geloof dat dit ook bij andere disciplines kan werken. Op basis van eigen data kun je berekenen hoeveel behandelingen een patiënt nodig heeft. Wij weten dat 80 procent van de patiënten met een peesplaatontsteking na zes weken klachtenvrij is. Dan nemen we dat als uitgangspunt en vervolgens halen we alles uit de kast om iemand zo goed en snel mogelijk te helpen. Resultaatvergoeding is uitdagend en vraagt een ondernemende, creatieve houding.”