Varen langs de Amstel

Nergens is het zo leuk varen als over de Amstel, met zijn forten, molens en buitenhuizen. Met achter elke bocht een ander uitzicht en overal leuke shopadresjes, geweldige restaurants, hip & happening terrassen en zelfs een wijngaard. En goed nieuws voor wie geen vaarbewijs noch een eigen boot heeft: u hoeft alleen maar een sloep te huren om ervan te genieten.

Tekst: Femme Goudswaard

Ons land is vaak op z’n mooist vanaf het water. En zeker vanaf de Amstel. Want deze rustige en eeuwenoude rivier loopt door historische dorpen en landerijen met oogstrelende vergezichten en langs boerenerven en buitenplaatsen – helemaal tot in het bruisende hart van Amsterdam. Zo combineert dit gekanaliseerde water de geneugten van stad en land op de grens van Utrecht en Noord-Holland, terwijl de drukke Randstad er mijlenver weg lijkt.

Het gebied rond de Amstel werd vroeger Aeme-stelle genoemd, oud-Nederlands voor waterachtig gebied; later werd het Amstelland. Dit werd gesplitst in Ouder-Amstel, van zuid naar noord gezien de rechteroever van de Amstel; en Nieuwer-Amstel, de aanduiding voor de linkeroever.  Delen van de Nieuwer Amstel werden later door het florerende Amsterdam opgeslokt. Daar verschenen woonwijken zoals de architectonisch interessante Rivierenbuurt. Ten zuiden van de Utrechtse brug bleef het gebied bij Amstelveen en Ouderkerk landelijk en groen; een eldorado voor natuur- en waterminnend Nederland.

Lees verder (pdf).

AA07-2016p052-054

Delen