Verdienen met vergroening
Energiebesparende maatregelen treffen in de woning is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Cijfers van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal tonen een veel hoger rendement dan die de rente op een spaarrekening oplevert. Een overzicht.
Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Shutterstock
Woningen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1976, hebben vaak een spouwmuur die nog niet is geïsoleerd. Het is interessant om in dat geval isolatiemaatregelen te nemen. Het rendement van een investering in spouwmuurisolatie is volgens Milieu Centraal te vergelijken met een rente van 11 procent op een spaarrekening.
Milieu Centraal is in 1998 op initiatief van het toenmalige ministerie van Milieubeheer (VROM) gestart. Haar kennisbasis baseert zij op wetenschappelijke publicaties en onderzoeksrapporten en informatie en databanken van onderzoeksorganisaties.
Particulieren kunnen tot en met 2020 de btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen
Na spouwmuurisolatie levert een investering in dakisolatie het meeste rendement op, vergelijkbaar met 8 procent rente op een spaarrekening. Daarna komt vloerisolatie. Deze maatregel biedt naast comfort een rendement op dat is te vergelijken met een rente van 7 procent. Vloerisolatie is geschikt voor woningen met een kruipruimte van minstens
35 cm hoog.
Milieu Centraal adviseert woningeigenaren die van plan zijn hun ruiten te vervangen, te kiezen voor HR++ glas. Dit is iets duurder dan dubbel glas, maar het verschil verdient men in ruim twee jaar terug door een lagere energierekening. Enkel glas vervangen door HR++ glas geeft een winst die vergelijkbaar is met 5 procent rente op een spaarrekening.
Investeren in zonnepanelen levert hetzelfde rendement op. In aanschaf worden de panelen steeds betaalbaarder; de prijs is in de afgelopen vijf jaar met bijna een kwart gedaald. Bovendien kunnen particulieren tot en met 2020 de btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst, zelfs met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013.
Subsidies
Wie energiebesparende maatregelen treft in de woning, kan op de investering mogelijk subsidie krijgen van het rijk, de provincie of de gemeente. Met name op regionaal niveau bestaan er interessante regelingen om het huis te vergroenen. Op Energiesubsidiewijzer.nl staat het complete en actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen.
Op nationaal niveau kunnen zowel particulieren als zakelijke gebruikers in de periode 2016-2020 gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Per subsidiejaar wordt het budget bekendgemaakt. In 2016 is er in totaal 70 miljoen euro beschikbaar. Deze subsidie kan worden aangevraagd voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel en pelletkachel. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort apparaat en de energieprestatie. Voordat men een aanvraag doet – dit kan op rvo.nl/isde – moet men wel eerst het apparaat kopen en laten installeren.
Meefinancieren met hypotheek
In 2016 bedraagt de maximale hypotheek 102 procent van de woningwaarde. In 2017 gaat deze omlaag naar 101 procent en vanaf 2018 is de maximale hypotheek gelijk aan het bedrag dat het huis waard is. Voor energiebesparende maatregelen geldt een uitzondering. Wie investeert in het energiezuiniger maken van de woning, mag tot 106 procent lenen van de woningwaarde.