Vloedgolf NCD’s bedreigt wereld

Er wacht de wereld een golf van niet-overdraagbare ziektes en die overspoelt vooral de ontwikkelingslanden. Dat was volgens Trouw de conclusie van medische experts op Wereldkankerdag afgelopen maandag in Genève.

 

 

“Niet-overdraagbare ziekten (NCD’s) zoals kanker, hartziekten, diabetes en chronische longaandoeningen zijn wereldwijd de voornaamste doodsoorzaak geworden.” Dit stelde Jeffrey Sturchio van het Amerikaanse consultancybureau Rabin Martin tijdens een conferentie van de Internationale Farmaceutische Federatie (IFPMA). “Jaarlijks sterven 36 miljoen mensen aan NCD’s; 80 procent van die mensen is afkomstig uit landen met lage en middeninkomens. Dit cijfer zal de komende jaren nog 17 procent toenemen en in Afrika zelfs met 25 procent”, waarschuwt hij. Ter vergelijking: tuberculose en malaria zijn wereldwijd verantwoordelijk voor een à twee miljoen sterfgevallen per jaar.

“De ziektelast helt over naar de NCD’s, maar omdat de ontwikkelingslanden de strijd met infectieziekten nog steeds niet gewonnen hebben, worden zij dubbel getroffen”, zegt Sturchio. “In 2010 was aids verantwoordelijk voor 3,5 procent van de doden wereldwijd, malaria voor 1,5 procent, kanker voor 12,6 procent en hartziekten voor 14 procent”, zegt Cary Adams van de Union for International Cancer Control.

Lees verder bij Trouw.

 

Delen