Voorgenomen besluit

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft een voorgenomen besluit genomen. Ja, u leest het goed, het staat er echt. Je kunt je afvragen of ‘een voorgenomen besluit nemen’ taalkundig helemaal correct is. Maar het is wel een wonderlijk mooie, Joop den Uyl waardige, taalconstructie.

Het is er vooral een die laat zien hoe voorzichtig ziekenhuizen zijn geworden met communiceren over voorgenomen veranderingen in de inrichting van hun aanbod. Ook wel begrijpelijk natuurlijk, als je kijkt naar de emoties die soortgelijke plannen bij Treant Zorggroep uitlokten, of bij de beslissing van Haaglanden Medisch Centrum om de locatie Bronovo te sluiten. Voor je het weet heb je het college van B&W van je gemeente op je dak, of gaat zelfs de landelijke politiek zich ermee bemoeien door ‘Wat een waanzin’ te roepen en Kamervragen te stellen.

Voor je het weet heb je het college van B&W van je gemeente op je dak

Het zal ook niet de eerste keer zijn dat een ziekenhuisbestuurder het veld moet ruimen omdat de voorgestelde reorganisatieplannen niet bij iedereen in goede aarde vallen. Vraag maar aan Chrit van Ewijk. De ‘kalm aan dan breekt het lijntje niet’-tactiek van de raad van bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis is dus zo gek nog niet. Eerst maar eens even rustig langs de medische staf, de ondernemingsraad, de verpleegkundige adviesraad, de cliëntenraad, de huisartsen, de verpleeghuizen en het college van B&W. En dan zien we wel of de locatie Zwijndrecht echt een dagcentrum wordt.

(Spoiler: ja dus.)

Delen