Zorgfamilie: Pogosian

zorgfamilies / "Terwijl wij naar school gingen, waren mijn ouders hard aan het studeren"

V.l.n.r: Sirarpi Pogosian (35), tandarts, vader Kerop Pogosian (63), verslavingsarts (eerst orthopedisch chirurg/traumatoloog), zus Ani Pogosian (34), tandarts, moeder Mariëtta Mirzoyan (61), verzekeringsarts (net gestopt met werken, eerst gynaecoloog), broer Robert Pogosian (28), tandarts.

De families Pogosian en Mirzoyan tellen meerdere artsen. De neven en nichten van Sirarpi’s ouders en ook van haarzelf zijn onder andere tandarts en oogarts. De zus van haar moeder is gynaecoloog (zij studeerden samen) en haar oom is ook tandarts. Deze familieleden wonen in het buitenland.

Als de ouders van Sirarpi Pogosian in 1992 vanuit Armenië naar Nederland komen, moeten zij opnieuw geneeskunde studeren. Sirarpi: “Terwijl wij naar school gingen, waren mijn ouders hard aan het studeren. Als kind vond ik dat gewoon. Nu begrijp ik veel beter wat zij er voor over moeten hebben gehad. Maar geneeskunde is hun passie, zij wilden niets anders doen. Thuis waren we altijd in gesprek over geneeskunde. Over patiënten, ziektes. Ik was een nieuwsgierig kind en wilde ook alles weten.

“Een kip is geen vogel en een tandarts is geen arts”

Zelf wilde ik ook geneeskunde studeren, maar ik werd uitgeloot. Uiteindelijk ben ik tandheelkunde gaan doen. Dat kwam door mijn zus Ani, die al van jongs af aan tandarts wilde worden. Ik vond het gelijk leuk, vooral de combi van theorie en met je handen bezig zijn. Maar ook het feit dat je mensen blij kan maken en van hun angst kan afhelpen. Na mij is Ani ook tandheelkunde gaan studeren en we hebben ook mijn broer aangestoken. Nu werken we samen in een groepspraktijk en mijn zus heeft ook een eigen praktijk.

“Als we als familie bij elkaar zijn, gaat het vaak over de zorg. Met mijn zus en broer heb ik het dan ook over ons vak, want op de praktijk komen we daar vaak niet aan toe. Als ik met mijn ouders van mening verschil over iets uit hun vakgebied, dan plagen zij mij met een Russisch spreekwoord. Vrij vertaald betekent het: een kip is geen vogel en een tandarts is geen arts”, vertelt Sirarpi lachend.

Delen