VvAA-bestuur stelt verpleegkundige aan
verpleegkunde / Conny van Velden
Het heeft even geduurd, maar vanaf nu is ook de grootste groep BIG-gerechtigde zorgprofessionals vertegenwoordigd in het VvAA-verenigingsbestuur. Als gevolg van de ambitie om de aansluiting met de verschillende werkvelden in de gezondheidszorg verder te verstevigen, besluit het bestuur in 2021 óók een verpleegkundige aan te trekken. Conny van Velden (57) is dat nieuwe bestuurslid en ze is duidelijk: “Ik vertegenwoordig álle verpleegkundigen, ongeacht hun initiële opleidingsniveau.”
Haar cv is indrukwekkend: onder meer een eigen bedrijf, onderzoek, scholing geven en volgen, tal van bestuurs- en beleidsfuncties én een belangrijke rol binnen de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, V&VN, prijken erop. Dat laatste eerst als ledenraadslid en na de bestuurscrisis van twee jaar geleden ook ad interim in het nieuwe bestuur. Maar het opvallendste aan haar cv is nog wel dat ze al die functies tot op de dag van vandaag heeft gecombineerd met werken als verpleegkundige, gewoon op de werkvloer. Tegenwoordig gemiddeld een dag per week, in de kinderthuiszorg en/of het Tergooi MC (regio Gooi en Vechtstreek).
“Ik blijf verpleegkundige en heb het altijd heel belangrijk gevonden om nauw betrokken te blijven bij die basis en ook BIG-geregistreerd te zijn”, zegt ze. “Dus ben ik naast mijn andere bezigheden in de zorg blijven werken. Dat is ook nodig als je mee wilt praten en beslissen over beleid. Soms is het lastig om die ene dag gemiddeld per week te halen, maar dan werk ik in de vakanties of weekenden wat meer. Zo heb ik beide kerstdagen gewerkt en in de zomer ook een periode. Bij het Tergooi heb ik een klein vast contract en bij de kinderthuiszorgorganisatie een nulurencontract. Het is wel druk, maar ik ervaar het niet als té druk.”
‘Ik wil echt alle verpleegkundigen vertegenwoordigen, niet alleen de hbo-opgeleiden’
Van Velden zorgt er wel voor dat ze tijd overhoudt voor haar hobby’s: “Ik zwem graag. Ondanks dat ik een zwemvijver heb, ga ik liever naar het zwembad. Gewoon baantjes trekken, lekker mijn hoofd leegmaken. Het is ontspannen en tegelijkertijd ook opladen.” Thuis kan het nieuwe bestuurslid zich ook prima ontspannen: “Ik ben een echte boekenwurm. Ik hou van sciencefiction en van kinderboeken die in de jaren 50-60 spelen. Mooi om te zien hoe het leven in die tijd was, vooral voor vrouwen. Behalve lezen hou ik ook van Netflixen. Vooral kostuumdrama’s vind ik boeiend.”
BIG II
Terug naar haar werkende leven. In 2018 slaat in verpleegkundig Nederland de vlam in de pan vanwege de voorgenomen nieuwe Wet BIG II (en de visie daarop van de verschillende beroepsorganisaties). BIG II moet onder meer de nieuwe functie van regieverpleegkundige regelen. Van Velden is op dat moment lid van de ledenraad bij V&VN. “Ik was en ben tegen het maken van verschil tussen verpleegkundigen op grond van hun basisopleiding. Onderscheid tussen verschillende verpleegkundige functies is prima, maar niet op grond van de initiële opleiding. Het gaat veel meer om de vraag wat de betreffende verpleegkundige zelf wil en kan. Is er sprake van intrinsieke motivatie, wil men zich verder ontwikkelen richting een leidinggevende of beleidsmatige functie, of wil iemand juist het liefst blijven werken aan het bed?”
Lang verhaal kort: Van Velden wordt nadat het bestuur van V&VN is opgestapt gevraagd de organisatie te begeleiden in de transitieperiode die volgt en blijft daarna nog een jaar aan in het nieuwe bestuur om dat mee op gang te helpen. Vlak voordat COVID-19 zich aandient, in februari 2020, komt het V&VN-bestuur met een geheel nieuwe visie op de BIG-II-kwestie. Van Velden: “Heel jammer dat wat we hadden neergezet volledig werd ondergesneeuwd door de pandemie.” V&VN legt in die nieuwe visie de zeggenschap bij de verpleegkundige beroepsgroep zelf. Van Velden licht toe: “Verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van verpleegkundige zorg en zij beslissen over hun beroep. Als een organisatie functiedifferentiatie wil invoeren, kan dit nooit een succes worden zonder intensieve betrokkenheid én goedkeuring van de verpleegkundigen waar het over gaat. Zij hebben directe zeggenschap over de ontwikkelingskansen en doorgroeimogelijkheden in hun organisatie. Daarbij zijn niet alleen diploma’s maar ervaring, competenties, bekwaamheden en ambitie erg belangrijk.” Ze zet de uitgangspunten op een rijtje: “Transparantie en betrokkenheid van de werkgever, draagvlak onder de betrokken verpleegkundigen en tot slot breder kijken dan een diploma. Dat zijn de uitgangspunten voor organisaties die aan functiedifferentiatie willen werken.”
Multidisciplinair
Als Conny van Velden leest over de vacature voor bestuurslid bij VvAA is zij direct geïnteresseerd. “Maar voordat ik kon besluiten of ik zou reageren, wilde ik me eerst meer in de organisatie verdiepen en ben ik lid geworden. Toen ontving ik dus ook het ledenblad, Arts en Auto. Heel eerlijk gezegd schrok die titel me eerder altijd enigszins af, want je denkt toch onwillekeurig dat het een soort elitair clubje is. Totdat ik het tijdschrift zag en las, en begreep dat VvAA eigenlijk juist heel multidisciplinair is. Het viel me ook op dat er in het tijdschrift aandacht is voor de paramedische en verpleegkundige beroepen en dat VvAA zich bevindt in het hart van de gezondheidszorg: 130.000 zorgprofessionals, verdeeld over alle vakgebieden. Ik was onder de indruk en besloot te solliciteren. In het eerste gesprek heb ik wel gezegd: ‘Ik wil álle verpleegkundigen vertegenwoordigen en níet alleen de hbo-opgeleiden. Als dat niet de bedoeling is, dan kunnen we direct stoppen.’ Maar gelukkig dachten we daarover hetzelfde. Belangrijk is dat verpleegkundigen ervaren dat VvAA ook voor hen een toegevoegde waarde heeft. Ik ga graag met verpleegkundigen in gesprek – lid of nog geen lid – over hun behoeften en heb er veel zin in om bij VvAA de grootste groep zorgprofessionals te vertegenwoordigen.”