‘We helpen mensen in nood’

In september vorig jaar ging oud-huisarts Pieter Waardenburg (61) namens Stichting Bootvluchteling naar Lesbos om een medisch team op te zetten. Inmiddels staat er een professioneel team, dat zich medisch partner van het International Rescue Committee mag noemen.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Ruud Ploeg/DB

 

Zes weken is de max, dan moet ik naar huis. Even bij de familie zijn, de kinderen en kleinkinderen weer zien. Thuis heb ik wel dagelijks contact met degene die mijn taken als medisch coördinator op Lesbos overneemt. Continu ben ik met mijn gedachten daar. Soms betrap ik mezelf erop dat ik hier in Zwolle over de IJssel tuur alsof er elk moment een boot met vluchtelingen kan verschijnen. Zo gaat dat op het strand van Lesbos: omringd door fotografen en cameramensen wachten we op de volgende boot.

 Gezocht: medisch coördinator
Stichting bootvluchteling is op zoek naar een coördinator voor het leiden van een door hen opgezet medisch team op Lesbos. Meer over deze vacature leest u hier.

Ik hoef mijn vrouw gelukkig niet uit te leggen waarom ik er met mijn hoofd niet bij ben of waarom ik weer terug wil. Ze heeft zelf een paar weken als vrijwilliger geholpen op Lesbos. Ze weet dus hoe het eraan toegaat op het eiland, waar we ooit samen op vakantie zijn geweest.

Veel van onze vakanties hebben we in Griekenland doorgebracht. We hebben iets met dat land. En toen zagen we die verschrikkelijke beelden op televisie en las ik in de krant over Stichting Bootvluchteling. Als huisarts heb ik vaak gedacht: waar op de wereld kan ik iets betekenen? Dit was het moment, zo voelde het. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek. En inmiddels kan ik zeggen: ik kan hier echt wat betekenen.

Lees verder (pdf).

AA02-2016p040-041

Delen